Arie van Duijn gaat zijn werk en zijn wagentje heel erg missen. | Foto: Gwen Ouwehand
Arie van Duijn gaat zijn werk en zijn wagentje heel erg missen. | Foto: Gwen Ouwehand Foto: pr

Na acht jaar moet ‘zeereepburgemeester’ stoppen

Algemeen

Na acht jaar lang zijn hart en ziel in het werk gestoken te hebben, is de subsidie op en moet de ‘zeereepburgemeester’ stoppen. Arie van Duijn kreeg 26 jaar geleden een hersenbloeding waar hij hersenbeschadiging aan overhield. Hierdoor moest hij aangepast werk gaan doen. Zo kwam het werk als ‘zeereepburgemeester’ op zijn pad.

Door Gwen Ouwehand

Via de Mare Groep kwam Arie in aanraking met dit beroep. Als ‘zeereepburgemeester’, een term die hij en zijn vrouw zelf hebben bedacht, zorgde hij jaren lang ervoor dat de boulevard netjes bleef. Hij laat foto’s zien van hopen paardenpoep, graffiti op prullenbakken en stickers op borden. ‘Ik zorgde ervoor dat dat er weer netjes uit kwam te zien’, vertelt hij.

‘Mooi baantje’
Arie heeft na zijn hersenbloeding verschillende baantjes geprobeerd. Zo is hij bijvoorbeeld ook conciërge geweest op een school. Dat vond hij ook heel erg leuk. Maar toen hij van zijn werkbegeleider te horen kreeg dat hij ook dit kon gaan doen, vond hij dat een heel leuk idee. ‘De gemeente vond het geweldig dat ik daar kwam werken, en ik zelf ook. Dus dat heb ik natuurlijk met alle plezier gedaan’, legt Arie uit.

Subsidiepotje
Zijn ochtenden begonnen altijd met het ophalen van zijn autootje. Daarmee rijdt hij vanaf manege Jonker tot aan het einde van de boulevard. In de tussentijd ruimt hij al het zwerfafval op. ‘Alles wat je ziet wat er niet hoort, dat ruim ik op.’

Geen subsidie meer
In mei 2022 kreeg Arie te horen dat de subsidie op was, waardoor hij in het nieuwe jaar zou moeten stoppen. Naast het feit dat hij zelf niks van het subsidiepotje wist, kwam dit nieuws rauw op zijn dak. ‘We hadden het moeten weten dat er een subsidiepotje was, maar dat wisten wij niet’. De subsidie kwam via de Rijksoverheid uit een potje om zwerfafval te bestrijden. Katwijk heeft dat geld onder andere ingezet door een contract te sluiten met de Mare Groep (nu Provalu) voor extra inzet door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat de subsidie eindig was, zou volgens de gemeente bekend zijn geweest bij Provalu en Van Duijn.

Voor nu is Arie dan ook even huisman geworden. ‘Ik kom heus wel weer aan nieuw baantje. Maar het oude en vertrouwde was heel fijn. Het was echt m’n lust en m’n leven’, vertelt Arie. ‘Ook het autootje was echt m’n alles.’

Een terugkeer van de ‘zeereepburgemeester’ zit er helaas niet in. Op korte termijn staat een gesprek gepland vanuit de gemeente en zijn begeleider van Provalu over een nieuwe rol als conciërge op school.

Gemis
‘Er zijn verschillende dingen die ik erover zou willen zeggen. Ik heb het werk altijd leuk gevonden, de mensen waren leuk, de collega’s waren leuk’, sluit Arie af. Ook zijn vrouw Annet bevestigt dat hij een hele leuke tijd heeft gehad en dat het jammer is dat het nu voorbij is.

Uit de krant