Burgemeester Visser kwam met bloemen en felicitaties bij het diamanten paar Van Duijn. | Foto: Piet van Kampen
Burgemeester Visser kwam met bloemen en felicitaties bij het diamanten paar Van Duijn. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Jaap en Jany van Duijn al 60 jaar een (h)echtpaar

Algemeen

Afgelopen zaterdag vierden Jaap van Duijn (85) en Jany van Duijn-Barnhoorn (80) met de familie een feest in de Zuidwester. Het hoort bij een diamanten huwelijk dat op 30 november 1962 werd gesloten en de beide echtelieden elkaar de ringen omschoven en eeuwige trouw beloofden. Een belofte die nimmer werd verbroken.

Door Piet van Kampen

De wieg van Jaap stond in Katwijk en ook Jany werd er geboren en getogen. Het was decennia geleden een gegeven dat de Voorstraat ook wel de terechte bijnaam als de Huwelijksmarkt heeft verworven. Veel Kattukse jongens en maáídes flaneerden er heen en weer en menig huwelijk kwam er uit voort.

‘Ik had eerst een ander vriendinnetje en toen kwam ik Jany tegen en heb er nooit geen spijt van gehad’, biecht Jaap openhartig op. Wat zag Jany in hem?

‘Hij viel op omdat hij zijn matrozenpak aan had en ’s avonds weer in dienst moest en we hebben een praatje gemaakt’. Ach ja, zo kan het lopen en na een paar jaar werd de bruiloft in zaal Haasnoot gevierd. Het paar werd de gelukkige ouders van Tineke, Joke en Marleen en tevens de trotse grootouders van 8 kleinkinderen en de overgrootouders van 5 achterkleinkinderen.

Geen zeemansvrouw
Na een half jaartje inwonen bij de ouders van Jaap werd er een maisonette aan de Prins Willem Alexanderlaan betrokken. Later werd er verhuisd naar de Nassaudreef en ook werd er nog in de Crocusstraat gewoond. ‘Ik had heimwee naar Katwijk aan Zee en toen zijn wij hier komen wonen’, licht Jaap toe waarom zij nu in het mooie appartement aan de Prins Hendrikkade wonen. ‘Heerlijk wonen, het is een lot uit de loterij’ straalt Jany uit.

Zij is echter geen zeemansvrouw. Want na een opleiding als huisschilder koos Jaap toch voor de zee. Het brood moest op de plank komen. Het duurde niet lang want Jany vond het maar niks dat manlief vaak van huis was dus nam Jaap als huisschilder de kwast weer ter hand.

Veel samen
Het paar ging dingen nu ook samen doen. Vrijwilligerswerk bij Huize Salem en ook samen zingen in het Evangeliesatiekoor. ‘Ik 25 jaar in de bejaardenzorg gewerkt’ vertelt Jany met bescheiden trots. Het is een hecht paar dat van een rustige oude dag geniet en terug denkt aan mooie momenten met als een van de hoogtepunten de reis naar Israel. ‘Maar de eerste keer in Zwitserland vonden wij ook geweldig’, blikt de dimanten bruid terug. Ook de reizen met het koor naar Berlijn en Parijs staan nog vers op hun netvlies.

Het is een dankbaar echtpaar dat elke dag weer blij is als ze wakker worden zo verwoordt Jany het. ‘Zij is een geduldige vrouw’ prijst Jaap haar ‘en we hebben het nog steeds leuk en een goede klik’, meent Jany oprecht. Heerlijk toch als je samen zo oud mag worden?

Uit de krant

Uit de krant