Afbeelding
Foto: SKvD

Voorlopig geen boom voor ieder kind

Algemeen

Drieduizend bomen erbij in de komende vier jaar. Een ambitieus en nobel streven. Gebaseerd op het gegeven dat er voor ieder nieuw kind in Katwijk een boom wordt geplant. Een idee wat in het coalitieakkoord is opgenomen. Maar vorige week donderdag bleek bij de Algemene Beschouwingen dat het zeer onzeker is of dat streven gehaald gaat worden.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De PvdA diende samen met KiesKatwijk een motie in om dat plan van ‘een boom voor ieder nieuw kind’ in uitvoering te brengen. 

‘Volgens het CBS werden er hier in 2021 zo’n 765 kinderen geboren. Dus wij gaan er vanuit dat het college deze periode zo’n 3.000 bomen gaat toevoegen in Katwijk’, aldus Matthijs van Tuijl van de PvdA.

De motie van de PvdA en KiesKatwijk wordt in eerste instantie door wethouder Jacco Knape ontraden. ‘3.000 bomen in de komende jaren gaat niet lukken. Dat kunnen we niet waarmaken’, bekent de wethouder. 

Van Tuijl vindt dat vreemd, want het staat opgenomen in het coalitieakkoord. ‘Dat vind ik teleurstellend’, aldus Van Tuijl. De wethouder erkent, dat het in het coalitieakkoord staat, maar ‘we moeten het eerst onderzoeken’. 

Van Tuijl: ‘In andere gemeenten geven ze jaarlijks bomen weg om te planten, maar de gemeente Katwijk wil eerst een onderzoek doen of het wel mogelijk is? Wat de PvdA betreft wachten we niet en maken we Katwijk direct groener. Dat komt de leefbaarheid enorm ten goede.’

Later zegt de wethouder, dat hij de ambitie nog niet los laat. ‘We komen met een onderzoek en wat de consequenties zijn.’ Dat onderzoek zal in het eerste kwartaal van 2023 klaar zijn. Hoopt de wethouder. Het kan dus ook een kwartaal later zijn.

Voor PvdA en KiesKatwijk reden om de motie voorlopig aan te houden.

Uit de krant