Beaumix is een bouwmateriaal dat wordt gebruikt als aanvul- en ophoogmateriaal van wegen.
Beaumix is een bouwmateriaal dat wordt gebruikt als aanvul- en ophoogmateriaal van wegen. Foto: pr

Controletoets Beaumix: ‘berekeningen zijn correct’

Algemeen

Half juni is gemeente Katwijk medegedeeld dat er meer Beaumix toegepast gaat worden in de verdiepte ligging van de N206 ir. G. Tjalmaweg. Uit berekeningen van aannemer Boskalis kwam naar voren dat er meer gewicht op de folieconstructie aangebracht moest worden om de sterke opwaartse druk van het grondwater onder controle te houden.

Het gebruik van Beaumix zou hiervoor de beste oplossing zijn vanwege de zwaarte van het materiaal en de waterdoorlatendheid. Dat meldt de gemeente op haar website. 

Om er zeker van te zijn dat de aannemer een juiste beslissing heeft genomen met de toepassing van Beaumix, is er een extra controletoets uitgevoerd op de berekening van Boskalis. Dit is gedaan door Royal Haskoning/DHV, een onafhankelijk ingenieursbureau. De conclusies van RH/DHV zijn dat de berekeningen die Boskalis heeft aangeleverd, correct zijn uitgevoerd. 

Beaumix is volgens de provincie Zuid-Holland en Boskalis een geschikt materiaal om toe te passen als aanvulling in de folieconstructie, onder andere vanwege de zwaarte, sterkte en waterdoorlatendheid. De verschillen met andere bouwmaterialen – zoals zand – zijn door RH/DHV niet getoetst.

Bewust van de zorgen

Het gemeentebestuur is zich zeer bewust van de zorgen die bij de omgeving leven over het gebruik van Beaumix, en deelt deze zorgen. 

In eerder onderzoek is echter vastgesteld dat Beaumix aan alle wet- en regelgeving voldoet en vrij toepasbaar is. Er is daarom geen grondslag om toepassing te verbieden. Dit betekent dat, ook op basis van de conclusies van de controletoets, de aannemer het werk volgens de gekozen methode uit kan voeren. 

Omdat de gemeente op het standpunt staat dat nog steeds niet uitgesloten kan worden dat Beaumix stoffen bevat die een risico voor het milieu of de volksgezondheid vormen, blijft de gemeente zich inzetten om de geldende normen voor een bouwstof als Beaumix aan te scherpen, en daarbij ook te kijken naar stoffen waarvoor nu nog geen norm is vastgesteld.  Vanwege de zorgen die er leven hebben toezichthouders van de gemeente inspecties uitgevoerd op het bouwterrein naar de samenstelling van de nieuwe lading Beaumix. Hierbij zijn geen zichtbare restanten van verbrande batterijen aangetroffen. De inzet van de gemeente blijft echter om de grond en het drinkwater structureel te gaan controleren. Hierover volgt binnenkort meer informatie.

Alle partijkeuringen van de toegepaste Beaumix worden, zoals dat ook eerder is gebeurd, op de website van de RijnlandRoute vermeld.

www.rijnlandroute.nl

Uit de krant