Logo allesoverkatwijk.nl
 | Foto: Arie van Dijk
| Foto: Arie van Dijk (Foto: van Dijk)

SAR Katwijk weer als vanouds

De vrijwilligers van de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) stonden zaterdag 2 juli weer te trappelen om het in groten getale toegestroomde publiek te vermaken met spektakel tijdens SAR Katwijk. De KRB deed dit in samenwerking met veel collega hulpverleners. Het werd een zonovergoten dag met prachtig weer en een bomvol programma. Op de Boulevard en op het strand was er van alles te beleven. De varende eenheden van de KRB, KNRM, de Johanna Louisa en de Kurt Carlsen lieten diverse zoek- en reddingsacties zien op zee. Demonstraties, historische vaar- en voertuigen, helikopters het was weer live te zien tijdens SAR Katwijk. Ook de static show werd weer druk bezocht.

Samenwerking is tijdens een hulpverlening van groot belang, zeker wanneer iedere seconde telt. Hoe dit in zijn werk gaat, lieten de Ambulancedienst, Politie, Brandweer en Reddingsbrigade zien tijdens een grote demonstratie op de Boulevard. 

Na een achtervolging door de Politie botsten er live op de Boulevard twee voertuigen op elkaar. In het ene voertuig zaten gevaarlijke stoffen, die op vakkundige wijze verwijderd moesten worden door mannen in imponerende pakken. De bestuurder van het voertuig werd onder dwang door de Politie het voertuig uitgehaald. Er werden wapens getrokken, waarna een arrestatie volgde. Door de aanrijding waren er ook een bestuurder en een fietser gewond geraakt. De Ambulancedienst ontfermde zich over de gezondheidstoestand van de slachtoffers. De Brandweer ondersteunde door het voertuig open te knippen en te stabiliseren.
De demonstratie was door al het spektakel een echte publiekstrekker. Vol verbazing werd er gekeken naar het werk van de hulpdiensten.

Noordzee Helikopters
Noordzee Helikopters Vlaanderen beleefde eind juni een mijlpaal, namelijk het 25-jarig bestaan. De gele Dauphin-helikopter is al jarenlang een vaste waarde in het programma van SAR Katwijk. NHV opereert in Nederland vanuit Den Helder en de Pistoolhaven (Rotterdam) en voert in Nederland onder andere de SAR-taak uit. 

De organisatie van SAR Katwijk werd kort voor aanvang van het evenement verrast door de komst van een tweede NHV-heli naar SAR Katwijk. De heli’s voerden diverse hoistacties uit, maar waren voor het publiek ook van dichtbij te bewonderen.

Marshall en Rubble
De landelijke aftrap van de 06-polsbandjes campagne vond dit jaar tijdens SAR Katwijk plaats. Tijdens een zomerse stranddag kan het erg druk zijn op strand. Kinderen raken nog wel eens de weg kwijt, maar een polsbandje kan een hereniging versnellen. Nickelodeon is sponsor van de PAW Patrol-polsbandjes. Onze jongste bezoekers stonden in de rij om Marshall en Rubble een hand of een high five te geven.

Bedankt
SAR Katwijk kan niet georganiseerd worden zonder de inzet van alle deelnemers, die belangeloos naar SAR Katwijk toekomen. Dit geldt ook voor de grote groep vrijwilligers van de Katwijkse Reddingsbrigade die in touw zijn. SAR Katwijk is een maatschappelijk evenement zonder winstoogmerk.

Sponsoring is van groot belang. SAR Katwijk heeft dit jaar veel nieuwe sponsors mogen verwelkomen. Ook u kan uw bijdrage leveren door de QR-code op onze socials te scannen en eenmalig een vrijwillige bijdrage over te maken. Wij willen alle deelnemers, sponsors en vrijwilligers enorm bedanken voor hun inzet.

Voor wie SAR Katwijk dit jaar gemist heeft is de livestream terug te kijken via de social mediakanalen om de sfeer van het evenement te proeven. Op zaterdag 1 juli 2023 zal de volgende editie van SAR Katwijk georganiseerd worden.