Afbeelding
Foto: Pixabay

Noise Patrol tegen geluidsoverlast

Algemeen

Burgemeester Visser van de gemeente Katwijk heeft een Noise Patrol overhandigd aan teamchef politie Peter Koot. Hiermee kan de politie het geluid van een motorvoertuig meten en bij overlast handelen. Burgemeester Visser: “De gemeente krijgt veel klachten over geluidsoverlast. Via Fixi, het spreekuur of via de boa’s op straat. Met de Noise Patrol is er geen discussie meer over wat hard is en wat niet, maar vindt een objectieve meting plaats. Als het geluid hoger is dan toegestaan, kan de politie een boete uitschrijven en een WOK-melding maken.

Inzet op plekken waar veel overlast wordt gemeld
De politie zet de Noise Patrol in op plaatsen waar veel meldingen binnen komen van geluidsoverlast. Denk bijvoorbeeld aan de Boulevard en de Sandtlaan. In andere kustplaatsen, zoals Scheveningen, werkt men al een jaar met een Noise Patrol en is de geluidsoverlast afgenomen.

Voor ieder motorvoertuig is vastgesteld hoeveel decibel geluid het mag produceren. Op het kentekenbewijs staat het maximum aantal decibel aangegeven. Voertuigen die gekeurd zijn bij een erkende dealer, voldoen aan de regels. Geluidsoverlast van een motorvoertuig komt voor als er aan de motor is gesleuteld of als er iets stuk is.

Boete of WOK-melding
Als blijkt dat het geluid meer dan 4 decibel hoger is dan toegestaan, krijgt het voertuig een WOK-melding en boete. Met een WOK-status mag je niet meer rijden met het voertuig, totdat deze opnieuw is gekeurd. De WOK-status wordt afgegeven door het RDW, de politie of een schade-expert. Daarnaast kan de boete oplopen tot 450 euro.

Meld overlast
Geluid kan een bron van ergernis zijn. Met de Noise Patrol kan objectief bekeken worden of de motor voldoet aan de regels. Geven motorvoertuigen geluidsoverlast in de buurt? Meld het kenteken, de tijd en locatie bij de politie via 0900-8844.

Uit de krant