Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: M. Hogewoning

Afscheid Ad Hendriksen; Sponsor, voetbalvader, maar geen voorzitter meer

Ad Hendriksen stopt als voorzitter van Rijnsburgse Boys. Na 10 jaar trouwe dienst als aanvoerder van het bestuur, zoals Ad het noemt, is het tijd om de functie aan iemand anders over te dragen.

Door Marylène Hogewoning

Tien jaar geleden werd Ad door de toenmalige voorzitter Cees Driebergen gevraagd of hij het zag zitten om zijn plaats over te nemen. ‘Want’, zo beweerde Cees: ‘Je bent sponsor, voetbalvader dus je kunt nu ook wel voorzitter worden’. Ad zijn oudste zoon speelde in de A-junioren van Blauw-Zwart en hij was bij Rbb kersverse sponsor via zijn bedrijf Jan Accountants. ‘Ik vond het een hele eer om voorzitter te mogen worden van zo’n mooie amateurclub, daarom heb ik ermee ingestemd’, vertelt Ad.

Ad ging akkoord met een termijn van drie keer drie jaar. Allereerst drie jaar om de club te leren kennen, want Ad is geen echte ‘ui’. Zijn moeder was een Rijnsburgse, maar Ad komt oorspronkelijk niet uit Rijnsburg. ‘Ik had met niemand geknikkerd, dus het was allemaal een open boek voor mij’, vertelt hij. Die drie jaar was zeker nodig om het bijzondere Rijnsburgse volk te verkennen. De drie jaren die daarna volgden waren vooral jaren waarin Ad een stempel wilde drukken op Rijnsburgse Boys. Met duidelijke doelen zoals het vergroenen en digitaliseren van het sportpark via bijvoorbeeld zonnepanelen en de LED-boarding, ging hij aan de slag. De laatste drie jaar, die uitgebreid werd met nog een jaar door corona, was vooral ingericht als een afronding.

De tijd van gaan is dus nu aangebroken. De keuze om definitief te stoppen was volgens Ad niet moeilijk. Ad hierover: ‘Het is niet goed om te lang op één plek te blijven zitten. Voor de club niet en voor mijzelf niet. Alles gaat dan op de automatische piloot, terwijl er juist zo nu en dan vernieuwing moet komen’. De jaren zijn volgens Ad wel voorbijgevlogen omdat er een hoop is gebeurd. Zo ontmoette hij familieleden van zijn moeders kant: ‘Als mijn moeder nog geleefd had, had ze dat heel gaaf gevonden’. Verder zag hij hoe na een jaar derde divisie, Rijnsburgse Boys onder leiding van Pieter Mulders, weer op het hoogste niveau van het amateurvoetbal meedraaide. Het enige wat Ad nog niet heeft meegemaakt is een kampioenschap van heren 1. ‘Maar’, meent Ad, ‘we moeten wel objectief blijven. Een kampioenschap in de Tweede Divisie is niet onmogelijk, maar wel heel moeilijk’.

De grote vraag nu is natuurlijk wat Ad na tien jaar voorzitterschap gaat doen: ‘Ik ben niet van plan stil te blijven zitten, ik ga een reis maken met mijn vrouw in de camper en ik ga wat vaker bij de voetbalwedstrijden van mijn zoon kijken’. Ad is ook nog niet klaar met Rijnsburgse Boys: ‘Ik blijf nog betrokken bij de club, maar dan op de achtergrond, zoals bij de uienveiling of andere evenementen’. Zijn opvolger is Peter Zandbergen. Ad heeft al een aantal keer met Peter om de tafel gezeten en heeft het volste vertrouwen in hem. ‘Hij gaat het fantastisch doen, vooral omdat hij het weer anders aan gaat pakken dan ik: Peter zal zich bijvoorbeeld nog meer focussen op Rijnsburgse Boys in het geheel en niet alleen heren 1’.

Ad heeft tijdens de ledenvergadering van Rijnsburgse Boys van vrijdag jl. een passend afscheid gekregen en is daarbij benoemd tot erelid van Rijnsburgse Boys. Een prachtige bekroning op 10 jaar voorzitterschap.