Logo allesoverkatwijk.nl
Arnold Meijer (l) en Marc Guyt zijn trots op hun boek. | Foto: Piet van Kampen
Arnold Meijer (l) en Marc Guyt zijn trots op hun boek. | Foto: Piet van Kampen (Foto: Piet van Kampen)

Katwijkers maken ‘Vogels van Nederland’

Voor vogel- en natuurliefhebbers is er een boek op de markt verschenen dat vast en zeker bij velen op de boekenplank komt te staan. De Katwijkse vogelaars Marc Guyt en Arnold Meijer hebben er vele uren aan gewerkt en het resultaat mag er dan ook zijn. Niemand minder dan de bekende Leidse cabaretier Jochem Myer schreef een lovend voorwoord.

Door Piet van Kampen

‘Vogels van Nederland’ is een vervolg van ‘Vogels op Texel’, een boek waaraan Guyt en Meijer ook aan mee hebben gewerkt. Zij kwamen destijds in contact met Marc Plomp, een bewoner van Texel, en bedachten het idee om de hele Nederlandse vogelpopulatie in een prachtig boekwerk te beschrijven en te voorzien van afbeeldingen.
‘Weinigen zullen weten dat er in ons land ongeveer vijfhonderd soorten voor komen, van watervogels zoals eenden tot park- en bosvogels en soorten die je dagelijks in de steden en dorpen ziet’, vertelt Guyt. Meijer vult aan: ‘Zelfs hier in Katwijk en omgeving komen er ruim vierhonderd soorten voor’.

Gedetailleerd
Bij elke vogelsoort staat er een QR-code die gescand worden. Deze verwijst naar informatie op internet en kan men op video alles over de soort zien en horen en ook in welke jaargetijden waar deze vogels in ons land voorkomen.

‘Zo gaan wij met informatie de diepte in’, licht Guyt toe. Beide mannen, die al jarenlang hun hobby als vogelaar beoefenen, vertellen vol enthousiasme over hun bevindingen. Zij volgen de ontwikkelingen en door de klimaatverandering waardoor het in Nederland steeds warmer wordt, komen er steeds meer soorten uit warme zuidelijke landen in ons land voor.

‘Het is fascinerend om alles te volgen’, vertelt Meijer. ‘Weliswaar ga ik minder op pad zoals vroeger, want ik heb al zoveel vogels gespot. Maar als er ergens in Groningen of elders in het land een zeldzame vogel wordt gespot, krijg ik de kriebels en ga er naar toe’, weet hij nu al. Collega Guyt is dezelfde mening toegedaan. ‘Het is vaak verrassend en er is altijd iets te zien waar ik met verwondering naar kijk’, heeft Guyt al menigmaal ervaren.

Vogels ‘vangen’ in een boek
Guyt en Meijer hebben vanaf oktober vorig jaar samen met Plomp aan dit fraaie boek gewerkt. Guyt coördineerde en leverde veel eigen gemaakte en archieffoto’s aan en Meijer is de vormgever. Na het uitkomen van dit boek zijn zij al bezig om vogels in Europa en met name Spanje in een boek ‘te vangen’.

‘Het is fascinerend om alles te volgen’
Het boek ‘Vogels in Nederland’ is te bestellen via bol.com en te koop bij de Read Shop. Het telt 416 pagina’s en maar liefst 500 afbeeldingen. De prijs bedraagt €27,99 maar de aanschaf ervan is de moeite meer dan waard. Liefhebbers en geïnteresseerden kunnen ook een kijkje nemen op www.birdclubkatwijk.nl