Afbeelding
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Auto’s niet meer welkom in Zanderijtunneltje

Algemeen

Auto’s zijn na de herinrichting van het gebied rondom de tunnel Nieuwe Duinweg in Katwijk aan den Rijn, niet meer welkom in die tunnel. Daartoe heeft een meerderheid van de gemeenteraad vorige week donderdag besloten in een ietwat vreemde gemeenteraadsvergadering.

Door Marc Wonnink

De afgelopen maanden is het onderwerp al meerdere keren uitgebreid besproken. Het voorstel is om aan de provincie ‘wensen en bedenkingen’ mee te geven over het ontwerp van een vrijliggende busbaan en een fietspad langs de N206. Hiermee verweven is het al dan niet afsluiten voor auto’s van het Zanderijtunneltje, ook wel Duinviool genoemd.

In de laatste vergadering over het onderwerp kwam DURF met een onverwacht amendement om een nieuwe tussenvariant te onderzoeken. Een ontwerp waarbij het fietspad langs de N206 boven de tunnel Duinviool loopt. Autoverkeer blijft dan mogelijk. Dat voorstel zorgde voor irritatie bij andere fracties.

Na een schorsing trok DURF het amendement weer in om het aan te houden tot een volgende vergadering. En dat is dan met een nieuw college met twee wethouders van DURF. Dus de keuze ligt dan bij het nieuwe college, met daarin DURF, die een andere variant wil laten uitwerken. En dat gaat de provincie dan weer niet accepteren.

Erik den Haas van DURF gaf aan, dat het inderdaad aan het nieuwe college is om een verkeersbesluit te nemen. 

Die uitspraak zorgde voor verwarring. ‘Wat gaan we dan nu doen? Er wordt ons gevraagd vanavond een besluit te nemen’, wil Matthijs van Tuijl (PvdA) weten. ‘We houden het amendement aan’, reageert Den Haas. 

Ja en nee
Van Tuijl: ‘Dat betekent dat het amendement van DURF nu niet in stemming wordt gebracht. Wij stemmen zo over het voorstel, dat al dan niet gewijzigd kan worden door het college. DURF stemt zo wel in dat u geen wensen en bedenkingen heeft. Wat vervolgens de consequentie is, dat deze raad zegt ‘’sluit dat tunneltje af voor auto’s.’’

Den Haas: ‘Ja.’

René Slootweg van GemeenteBelangen: ‘Dus DURF zegt: we gaan nu akkoord met het voorstel voor geen wensen en bedenkingen, en straks zitten onze eigen wethouders in het college, en dan gaan we het even regelen?’ Burgemeester Cornelis Visser: ‘Nee dat zeggen ze niet, ze dragen het over aan het college.’

Van Tuijl van de PvdA noemt een dergelijke gang van zaken ‘zeer onjuist en zeer bedenkelijk’. ‘Dat we nu iets besluiten, en er volgende week een besluit komt wat daar haaks op staat.’

Meer in De Katwijksche Post van vandaag.

Uit de krant