Tips om veilig te verpakken.
Tips om veilig te verpakken.

4 tips om je pakket veilig te verpakken

Algemeen

Wanneer we een pakket versturen met een koerier, stellen we ons allemaal graag voor dat ons kostbare item zeer zorgvuldig van A - B wordt vervoerd, alsof het op de vleugels van duiven is. De waarheid is dat je pakket eerst door een machine wordt gesorteerd en vervolgens met tientallen of honderden andere pakketten in een busje wordt geplaatst en naar zijn bestemming wordt gereden. Natuurlijk, als je je pakket verzendt met een premium, gerenommeerde koerier is schade aan je item tijdens het transport uiterst onwaarschijnlijk. Toch kan dit soms nog gebeuren, wat je hopelijk kunt voorkomen met de onderstaande tips.

Kies je verpakking

Experts raden mensen altijd aan om hun artikelen in stevige, dubbelwandige kartonnen dozen te verpakken, vooral als het artikel groter is dan 30 cm in het vierkant of meer dan 5 kg. Een dubbelwandige doos is steviger en zal minder snel inklappen, scheuren of openen onder druk. Je kunt je artikel in een plastic doos verzenden, maar dit raden we meestal af, omdat plastic bekend staat om te splijten. En zelfs als de inhoud van je pakket niet bijzonder zwaar is, kan je doos breken als er iets zwaars bovenop je item wordt geplaatst tijdens het transport. Het is ook mogelijk om artikelen in koffers te verzenden. Nogmaals, we raden aan dat het een stevige koffer is en ervoor te zorgen dat alle wielen, handvatten en ritsen zijn weggestopt of vastgeplakt om schade te voorkomen.

Plak het pakket dicht

Zodra je artikel is ingepakt en vastgezet, sluit je alle randen van je doos af met de juiste verpakkingstape; vinyl of nylon. Gewone plakband is niet voldoende, je zult dus echt verpakkingstape aan moeten schaffen als je een pakket wilt verzenden via de post. De kosten pakket versturen zullen gelukkig niet al te hoog zijn, dus het kopen van de verpakkingstape moet nog wel mogelijk zijn. 

Let op de ruimte

En aan de andere kant kan er ook schade optreden als je je doos zo vol probeert dat hij barst. Een goede vuistregel is om je artikel eerst in noppenfolie te wikkelen en dan ongeveer 2,5 cm tussen het verpakte artikel en de doos zelf te laten. Je moet een beetje een ‘dempingsopening’ creëren tussen het item en het oppervlak van de doos. Als dit niet het geval is, kunnen de trillingen van het voertuig waarin het wordt vervoerd, van invloed zijn op je item en ervoor zorgen dat het breekt als het bijzonder kwetsbaar is.

Wikkel het pakket in

Als je eenmaal je doos hebt gekozen, zorg er dan voor dat de inhoud van je pakket stevig binnenin wordt vastgehouden door ze in noppenfolie, polystyreen of pinda’s te verpakken. Als je veel pakketten verstuurt, kun je deze in grote hoeveelheden kopen op eBay of Amazon. Je kunt ook materiaal of stof gebruiken - alles met een veer die je item dempt als het bij toeval tegen een oppervlak wordt gestoten. Krant zal niet werken; wanneer het is afgeplat, biedt het geen bescherming. 

Uit de krant