Alles over woonverzekeringen.
Alles over woonverzekeringen.

Dit moet je weten over woonverzekeringen als nieuwe huiseigenaar

Algemeen

Gefeliciteerd! Je hebt je eerste huis gekocht. Hoewel het een spannende tijd is voor een stel of individu als het gaat om de belangrijkste mijlpaal van het kopen van je eerste huis, verzekeren we je dat het afsluiten van een opstalverzekering het gemakkelijkste gaat zijn. We hebben bovendien deze essentiële tips voor woonverzekeringen samengesteld om je te helpen wanneer je de juiste dekking krijgt.

Begrijp de woonverzekeringen

Er zijn verschillende soorten huisverzekeringen en deze zullen enigszins verschillen omdat ze vaak op maat zijn gemaakt voor elke verzekeringnemer. Dit maakt het belangrijk voor je om te begrijpen wat er wordt gedekt voordat je een woonverzekering afsluit. Als je al een inboedelverzekering hebt, maar niet zeker weet wat er in de polis wordt gedekt, raden we je ten zeerste aan om contact op te nemen met je verzekeraar om de details te bespreken.

Inboedelverzekering vs opstalverzekering

De verzekering van de huiseigenaar is onderverdeeld in twee afzonderlijke soorten: interieur, dat bekend staat als inboedelverzekering, en exterieur, dat bekend staat als opstalverzekering. Laten we deze concepten wat gedetailleerder uitpakken.

  • De inboedelverzekering dekt je voor de zaken waarvoor je een offerte hebt ontvangen en die door je als verzekeringnemer als kostbaarheden worden aangemerkt. Alle zaken waaraan je een realistische en gedocumenteerde waarde kunt toekennen, kunnen in je verzekeringspolis worden vastgelegd en kunnen meubels, elektronica, kleding of keukenapparatuur zijn.
  • Een opstalverzekering dekt het eigenlijke constructieve gebouw tegen schade, zoals ongunstige weersomstandigheden of ongevallen. Dit omvat de ramen, deuren, muren en het dak, die allemaal deel uitmaken van de structuur van je huis, evenals je garage en eventuele afgelegen gebouwen op je eigendom. Bouwtekeningen en documentatie zijn handig voor offertedoeleinden, dus experts raden je aan deze bij de hand te houden.

Overweeg om te investeren in huisbeveiliging

Verzekeringsmaatschappijen maken vaak op risico’s gebaseerde beoordelingen op basis van misdaadstatistieken voordat ze hun premie voor inboedelverzekeringen betalen. Je kunt deze verhogingen opvangen door je huisbeveiliging te verbeteren. Overweeg het installeren van beveiligingscamera’s, een elektrisch hekwerk of het nieuwste inbraakalarmsysteem. Je kunt zelfs een beroep doen op de diensten van een particulier beveiligingsbedrijf. 

Laat je huis regelmatig evalueren

De meeste huiseigenaren houden hun eigendom vele jaren in bezit, dus het is logisch dat het redelijk regelmatig getaxeerd moet worden, omdat de waarde ervan in de loop van de tijd zal stijgen als gevolg van inflatie. Neem contact op met je verzekeraar om te controleren of je taxatie en premies voor woonverzekeringen correct zijn. Experts stellen voor dit jaarlijks te doen.

Blijf op de hoogte en bekijk je polis

Heb je wijzigingen aangebracht in je woning? Misschien heb je de keuken opnieuw ontworpen of een extra badkamer toegevoegd? Als je hebt geïnvesteerd in toevoegingen aan je eigendom, moet je je polis verhogen zodat je niet onderverzekerd bent. Neem contact op met je verzekeraar en informeer hen over deze ontwikkelingen, zodat zij je verzekering op de juiste manier kunnen heroverwegen. Op deze manier zorg je ervoor dat je polis nog altijd perfect past bij je huis en inboedel. 

Uit de krant