Logo allesoverkatwijk.nl
De oude Noordwijkse reddingboot in de Oude Redschuur van Katwijk. | Foto: RD
De oude Noordwijkse reddingboot in de Oude Redschuur van Katwijk. | Foto: RD (Foto: RD)

Noordwijkse Kurt Carlsen krijgt onderdak in Katwijkse Redschuur

De oude Noordwijkse reddingboot Kurt Carlsen staat sinds afgelopen zaterdag in de Oude Redschuur in Katwijk. De reddingboot raakte zijn plek kwijt in Noordwijk en moest noodgedwongen uitwijken naar Katwijk. Vanuit de voormalige botenloods aan de Rijnmond kan het varend monument deze zomer meerdere keren op strand te water om te oefenen of deel te nemen aan evenementen in de verschillende kustplaatsen.

De voormalige bootloods van de KNRM Katwijk biedt in de wintermaanden onderdak aan de oude bomschuit KW88, die vorige week donderdag naar zijn plek aan de Boulevard is gebracht. 

In het verleden was de loods de standplaats voor onder andere de Katwijkse reddingboten Casparis en Barend van Spreekens, die identiek zijn aan de Kurt Carlsen, die van 1953 tot 1990 in Noordwijk was gestationeerd 

Hulp van KNRM
Afgelopen zaterdagochtend kwam de Kurt Carlsen vanuit Noordwijk varend over zee naar het Katwijkse noordstrand, op strand gevolgd door de tractor, genaamd ‘Zee-egel’, en de lanceerwagen, waarmee de reddingboot naar de Oude Redschuur werd gebracht. 

Het uit water halen van de reddingboot op de lanceerwagen ging overigens niet zonder slag of stoot. In het verlengde van de Uitwatering heeft zich in noordelijke richting een diepe geul gevormd. De oude tractor had moeite om daar doorheen te komen en moest omrijden om van de bank naar het strand te komen. Gelukkig was op dat moment ook de Katwijkse reddingboot aan het varen en de grotere en modernere Katwijkse tractor bood uitkomst. Die sleepte de Kurt Carlsen vanaf de bank door de geul op het strand. De oude reddingboot is vervolgens onder begeleiding via het Kanaalpad, Binnensluis en Rijnmond naar de Oude Redschuur gebracht.