Logo allesoverkatwijk.nl
Het gebied waar zoveel 'gekrakeel' over is: de Kwakelwei. | Foto: Marc Wonnink
Het gebied waar zoveel 'gekrakeel' over is: de Kwakelwei. | Foto: Marc Wonnink (Foto: Marc Wonnink)

Gekrakeel rond kwekerij Kwakelwei

Het college van burgemeester en wethouders heeft een vergunning verleend voor het realiseren van een nieuwbouw kwekerij in de Kwakelwei op Overrijn 34 in Katwijk aan den Rijn. Maar buren vinden het maar niets. Een aantal protesten werd bij de gemeente ingediend. De Bezwaarcommissie hield daarover vorige week een nogal levendige hoorzitting.

Door Nico Kuyt

Een stukje historisch groen, ingeklemd tussen de Oude Rijn, Vliet en Additioneel Kanaal. Aan de linkerkant de Rijnsburgse wijk De Hoek, aan de andere kant de kern van Katwijk aan den Rijn met het restant van het Mallegat, een afwatering naar de zee uit 1572 die nooit heeft gewerkt. 

De Kwakelwei aan het einde van de Overrijn is een plek met historie hetwelk terugloopt naar 1200 en nog een van de laatste stukjes overgebleven agrarische grond in Katwijk aan den Rijn.

Het is daarom niet vreemd dat de Stichting Vrienden van het Rijn Park (VRP) droomde over een groen en historisch stadspark, samen met het Heerenschoolbos. En een meerderheid van de gemeenteraad omarmde eveneens zulk een lommerrijke toekomst voor het gebied zonder enige bebouwing en nam hiertoe een motie aan.

Villa’s
Maar het flaneren tussen de historische beplanting stuitte op een klein probleempje. Het huidige stukje groen met kas, schuren en opstallen in de Kwakelwei is in privaat eigendom. Scenario’s voor verwerving bleken prijzig of moeilijk haalbaar.

De projectontwikkelaar zag overigens daarin vooralsnog geen ruimte en droomt over een optie met villa’s en een beetje publiek groen. Na de verkiezingen moet een nieuw college en gemeenteraad er maar over buigen, zo is de voorlopige status. 

Kassen
Maar intussen ligt er een aanvraag voor kassenbouw. Het gebied heeft nog steeds een agrarische bestemming, dus kon het college niet weigeren.

Meer in De Katwijksche Post van vandaag.