Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Flink

Zorgen over flitsbezorgers

De ChristenUnie Katwijk maakt zich zorgen over flitsbezorgers. Zeker nu ‘Flink’ gestart is in de gemeente. ‘Binnen 10 minuten na bestelling worden de boodschappen bezorgd. Gemak en snelheid, tegen een lage prijs. Zo valt te lezen in de reclame. 7 dagen per week van 08.00 uur tot middernacht.’

Flink is inmiddels gestart in een pand aan de Blekerstraat op industrieterrein ’t Heen. ‘Wij maken ons zorgen om deze ontwikkeling van alles sneller, makkelijker en 24/7’ aldus ChristenUnie raadslid Jan-Willem van der Vijver. ‘Bovendien zien we in de grote steden ook de negatieve effecten van deze flitsbezorgers’. ‘Sterker nog, in Amsterdam en Rotterdam is er zelfs een halt op toename van dit soort bedrijven’.

‘Darkstores’
Het bezorgen gebeurt meestal vanuit zogenaamde ‘darkstores’, een soort kleine distributiecentra midden in woonwijken van waaruit de bezorgers naar de klanten fietsen. Dat is in Katwijk nog niet aan de hand, maar de ChristenUnie is bang voor uitbreiding door andere bezorgers.

‘Nog los van het feit dat de dichtgeplakte etalageruiten (vandaar de naam darkstores) niet zo fraai staan, is het er de hele dag een komen en gaan van bezorgers en zijn er veel problemen met betrekking tot de verkeersveiligheid en overlast.’ De ChristenUnie wil weten of er een plan van aanpak is binnen onze gemeente om de snelle groei van flitsbezorging in goede banen te leiden en onder welke voorwaarden flitsbezorgers zich in Katwijk mogen vestigen en ‘darkstores’ kunnen openen.

Zondagsrust
De ‘flitsbezorgers’ zijn 7 dagen per week actief. ‘Het is helder dat de ChristenUnie tegen de koopzondag is, wij willen dan ook weten in hoeverre het mogelijk is om de openstelling van deze ‘flitsbezorgers’ te reguleren’, aldus van der Vijver.

Verder wil de ChristenUnie weten hoeveel flitsbezorgers er inmiddels in Katwijk actief zijn en of de gemeente afspraken heeft gemaakt met deze bedrijven over het parkeren van fietsen, de verkeersveiligheid en de arbeidsomstandigheden van de medewerkers.