Iris Govers legt aan op de basket.
Iris Govers legt aan op de basket. Foto: Wim Kulk

Sportiff Grasshoppers zet eerste stap naar halve finale

De eerste wedstrijd in de kwartfinale van de play-offs om de landstitel is eenvoudig gewonnen door de Katwijkse thuisploeg. Martini Sparks nam in het begin van de eerste periode wisselend de leiding in de wedstrijd, maar nadat Sportiff Grasshoppers extra gas gaf, werd de voorsprong steeds verder uitgebouwd tot uiteindelijk een 95-61 winst. Er is nog één winstpartij nodig om geplaatst te zijn voor de halve finale.

Tot 17-16 was het stuivertje wisselen in voorsprong en achterstand van de beide teams. Waarna een run tot 27-16 het verschil maakte. Een buzzerbeater van Rosalie Aandewiel bepaalde de stand na 10 minuten op 30-18.

In het tweede kwart wordt er niet veel weggegeven terwijl twee driepunters op rij de voorsprong vergroot naar 46-24. Mia Hordijk maakt tegen het eind van deze periode dan haar opwachting en zorgt met een aanvallende en verdedigende rebound gelijk dat ze er weer staat. Noor Driessen krijgt de handen op elkaar na een prachtig killer block. Liselot Kulk zorgt onder bord voor de ruststand van 49-28.

Na de rust schieten Deborah Vos met 5 punten en Sonja Kuijt met 3 punten met scherp. Sportiff Grasshoppers neemt een voorsprong van 59-33. Het kenmerkende spel met veel schotpogingen wordt volop uitgeleefd met een flink aantal aanvallende rebounds en daardoor tweede kans punten. De verdediging is wel minder alert waardoor Martini Sparks deze periode slechts met 22-21 verliest. De teller stopt na 30 minuten bij 71-49.

In het laatste kwart worden de touwtjes aangetrokken in de verdediging en Sportiff Grasshoppers bouwt de voorsprong gestaag uit. De eindstand wordt bereikt bij 95-61.

De jarige coach Rick Driessen was tevreden over het grote reboundoverwicht maar zag dat de uitvoering op een aantal punten beter kon: “Het kon wat mij betreft wel wat overtuigender, maar daar zijn de play-offs niet voor. Winnen is het belangrijkst.”

Zaterdag 16 april is om 21.00 uur in Groningen de tweede wedstrijd in the best of three-serie.