Logo allesoverkatwijk.nl
<p>Burgemeester Cornelis Visser: &lsquo;Ik hoop op een snel herstel van het sociale leven.&#39; | Foto: Piet van Kampen</p>

Burgemeester Cornelis Visser: ‘Ik hoop op een snel herstel van het sociale leven.' | Foto: Piet van Kampen

(Foto: Piet van Kampen)

Ik betreur het dat groepen in de samenleving niet meer met elkaar praten’

Als burgemeester van de gemeente Katwijk heeft Cornelis Visser ervaren welke impact het coronavirus op de samenleving heeft. Veel burgers en bedrijven hebben er mee te maken. De burgervader ziet de tegenstellingen verharden. Dat baart hem zorgen.

Door Piet van Kampen

‘Door de coronacrisis steken tegenstellingen in de samenleving de kop op. Voor- en tegenstanders van het vaccineren spreken soms niet meer met elkaar. Verhoudingen verharden en dat vind ik jammer. Mensen leven in verschillende werelden. Ik blijf mijn best doen ze te benaderen maar het wordt wel moeilijker om sommige groepen te bereiken’, betreurt Katwijks eerste burger. 

Ook het feit dat veel mensen - met name jongeren - zijn gestopt met sporten gaat hem na aan het hart. ‘Zij missen de sport, de ontmoeting en de gezelligheid. Ik vind dit zo ontzettend jammer want binnen de gemeente proberen wij het sporten zoveel mogelijk te stimuleren. Een slechte zaak dat dit nu door de coronacrisis de mist in gaat’.

Tranen
Met de economie in Katwijk gaat het overigens bijzonder goed, tenminste in de meeste sectoren. Anderzijds is het dramatisch gesteld met de bedrijven die direct geraakt worden door de lockdown. ‘Het is soms zo dat je er tranen van in de ogen krijgt’, biecht Visser oprecht op.

‘De omzet en de financiële positie is dramatisch en er zijn problemen met de bank. Horecamedewerkers zoeken ander werk en komen in het voorjaar niet meer terug. Naast de economische problemen zijn er veel die zich niet gelukkig voelen en veel missen. Heel zorgelijk vind ik het dat de depressiviteit toeneemt, vooral onder jongeren.’

Een andere zaak die de gemeente vlot wil trekken maar nog steeds op de nodige hobbels stuit is het bebouwen van de wijk Valkenhorst op het voormalige Vliegveld Valkenburg. ‘We zijn constant aan het lobbyen voor betaalbare woningbouw en controleren de stukken van het Rijks Vastgoed Bedrijf en BPD. Het bestemmingsplan komt naar verwachting deze maand in de gemeenteraad en daarna hopen wij forse stappen te maken’, blikt de burgervader hoopvol vooruit. Want de (woning)nood is hoog.

Positief
Gelukkig heeft de burgemeester ook positieve zaken ervaren. ‘Ik was blij dat de raadsvergaderingen weer fysiek in het gemeentehuis konden worden gehouden. Er spelen vaak emoties tijdens de debatten en die ervaar je minder als je online vergadert. Want er gebeurt zoveel in deze gemeente. Over de economie ben ik in het geheel genomen tevreden. Daarnaast zijn er ook mooie dingen gerealiseerd zoals de fietstunnel bij het Waterloopje in Katwijk, de renovatie van de Koningin Julianabrug en het aanpakken van de snelheidsproblemen in de Brouwerstraat in Rijnsburg. Ook de verbouwing van het gemeentehuis is een goede zaak. Laagdrempelig en toegankelijk voor mindervaliden. Zij kunnen zittend worden geholpen’ geeft Visser een van de verbeteringen aan. ‘Onze dorpskernen worden steeds mooier maar helaas hebben de negatieve gevoelens over de coronacrisis de overhand’.

Verlanglijstje
Wat heeft de burgemeester op zijn verlanglijstje voor het nieuwe jaar staan? Om te beginnen hoopt hij op een grote opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart en vooral dat er veel jongeren hun stem uitbrengen. Hij hoopt dat de te vormen coalitie een akkoord voor de korte én langere termijn sluit, ‘want dat deze gemeente heeft visie nodig’ zegt de burgemeester.

‘Ik hoop op een snel herstel van het sociale leven. Van het sporten, de muziek, de cultuur en evenementen en dat mensen en vooral jongeren weer actief worden. Ik hoop dat de huidige tegenstellingen en verhardingen snel afnemen. Het zou mooi zijn als onze inwoners kunnen bijdragen aan een duurzame samenleving‘, somt Visser op. ‘Afval scheiden en zuinig zijn met energie is inmiddels een open deur intrappen alleen zou iedereen dit ook nog moeten doen’.

Trots
Burgemeester Cornelis Visser is trots op de gemeente. ‘De mensen van De Brug en Platform Kocoon die mensen met verslaving of problemen weer een kans in de maatschappij bieden. Ik ben trots op de Oranjeverenigingen, de vele sportclubs en de cultuur waar vrijwilligers mee bezig zijn. En natuurlijk al die andere duizenden vrijwilligers die hun bijdrage aan onze samenleving leveren’ klinkt het oprecht. 

‘Ik hoop op een snelle uitweg uit de crisis en dat er weer volop gesport en gefeest kan worden in de dorpen. Want daarin is de gemeente Katwijk bijzonder goed’ besluit hij dit innemende gesprek.