Logo allesoverkatwijk.nl
<p>Wethouder Nagtegaal en Keano spuiten een dringende boodschap op de stoep voor de school.&nbsp;</p>

Wethouder Nagtegaal en Keano spuiten een dringende boodschap op de stoep voor de school. 

(Foto: Piet van Kampen)

Winnend idee tegen zwerfafval

Afgelopen maandagmorgen bracht wethouder Rien Nagtegaal een bezoek aan de Yuverta-school aan de Sandtlaan. Een gerichte missie om Keano van Delft te prijzen voor zijn winnend idee om een steentje bij te dragen aan de milieuvervuiling. Hij kwam met het beste idee uit inzendingen van acht gemeentelijke scholen.


Sinds 2018 heeft de gemeente een samenwerking met ‘We Are Nature’, een organisatie die lesprogramma’s op middelbare scholen verzorgt. Deze staan allen in het teken van het werken aan een beter milieu. Wat is er beter dan aan de basis te beginnen om onze jonge generatie het bewustzijn bij te brengen dat we met elkaar aan een beter milieu moeten werken? Voor nu en de volgende generaties. Tal van activiteiten worden er landelijk georganiseerd.

Namens We Are Nature lichtte Maaike de Waele toe hoe de organisatie werkt en het scholenproject uitvoert. Op de scholen worden er presentaties over zwerfafval gegeven, leerlingen gaan met groepjes aan de slag, gaan naar buiten, doen onderzoek en komen met oplossingen en/of ideeën aandragen. Het beste idee vanuit de diverse scholen wordt door de gemeente gehonoreerd en ook praktisch uitgevoerd. Zo werd het eerste winnende idee afgelopen zomer omgezet in een gemeentelijke postercampagne tegen zwerfafval. 

Bij de bron

Wethouder Rien Nagtegaal had natuurlijk loven woorden voor het ontwerp en de gedachte erachter van winnaar Keano. ‘Steeds meer jonge mensen worden zich bewust over het effect van een meerjarig schoner milieu. We moeten bij de bron beginnen en jij bent hier een voorbeeld van’ prees hij de winnaar. 

Keano had erover nagedacht. In zijn ontwerp was er bij het afval behalve een appel en een vissengraat ook een mondkapje in verwerkt. ‘Ja ik dacht dit hoort er nu ook bij. Etensresten en plastic zijn symbolen voor het vele afval’ vertelt hij. Zijn ontwerp werd bij de bushalte voor de school met milieuvriendelijke spuitverf op de stoep gespoten. Gelijktijdig overhandigde Louis van Schie van Coast Busters het eerste exemplaar van een speciale afvalkrant aan de wethouder.