Logo allesoverkatwijk.nl
<p>| Foto: RD</p>

| Foto: RD

(Foto: )

Katwijkse koopwoningen stijgen ruim 300 euro per dag

Koopwoningen in Katwijk zijn het afgelopen kwartaal met 300 tot 350 euro per dag gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van technologisch analysebureau Calcasa. Er zijn in Katwijk gevallen bekend, waarbij een ton of meer werd overboden op de vraagprijs. Het schetst de overspannen woningmarkt.

Die stijging valt overigens nog mee in vergelijk met een aantal omliggende gemeentes, waar de woningprijzen nog harder stegen. In Noordwijk en Voorhout ligt die stijging tussen 350 en 500 per dag en in Wassenaar gemiddeld zelfs 690 euro per dag.

Nog niet eerder was deze prijsstijging zo groot, stelt Calcasa. En hoewel er sprake is van grote onderlinge verschillen, is de gemiddelde woningprijs in iedere Nederlandse gemeente het afgelopen jaar met tenminste het bruto modaal jaarinkomen gestegen.

Door de enorme prijsstijging, doorbrak de gemiddelde woningprijs in Nederland voor de eerste keer de 400.000 euro-grens en staat nu op 417.000 euro. De Nederlandse woningprijzen zijn volgens het analysebureau sinds het derde kwartaal van 2013 aan het stijgen. De eerste jaren was de stijging nog beperkt. Tot 2016 stegen de prijzen met gemiddeld 24 euro per dag. In de drie daaropvolgende jaren namen ze met gemiddeld 60 euro per dag toe. 

Pandemie
De coronapandemie in Nederland heeft overigens geen negatief effect gehad op de woningprijzen. Die zijn sinds het begin van de pandemie in maart 2020 met gemiddeld 144 euro per dag gestegen. Daarbij speelt de prijsstijging in het afgelopen kwartaal een voorname rol.

Woningen de provincies Utrecht maken met gemiddeld 505 euro per dag de hoogste prijsontwikkeling door. Noord-Holland volgt met gemiddeld 462 euro per dag. Woningen in Zuid-Holland en Flevoland lieten in het afgelopen kwartaal ook grotere prijsstijgingen zien met respectievelijk 308 en 286 euro per dag. 

Alleen in de provincies Drenthe en Limburg bedroeg de prijsstijging in het afgelopen kwartaal niet meer dan 200 euro per dag.