Logo allesoverkatwijk.nl
Wethouder Gerard Mostert met voor zich het dossier Valkenhorst. | Foto: Marc Wonnink
Wethouder Gerard Mostert met voor zich het dossier Valkenhorst. | Foto: Marc Wonnink (Foto: Marc Wonnink)

Stikstof bedreigende factor voor voortgang Valkenhorst

Wethouder Gerard Mostert heeft het wel zes keer gezegd, in verschillende bewoordingen; ‘met leedwezen’ kennis genomen van het feit dat er nog geen overeenkomst is tussen Bouwfonds Property Development BV (BPD) en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) over woningbouw op voormalig vliegkamp Valkenburg. Vertraging dreigt en het bestemmingsplan staat op losse schroeven. De gemeenteraadscommissie is ook niet blij met de situatie, bleek vorige week donderdag.

Door Marc Wonnink

Tom Reedijk van de PvdA wist de vinger op de zere plek te leggen. ‘Dus het bestemmingsplan staat op losse schroeven. Het product - een afspraak tussen BDP en het RVB - is er niet. Hoe kun je dan een bestemmingsplan borgen?’ Wethouder Mostert: ‘Als het contract getekend is, kunnen we verder. Als dat niet zo is, klopt dat.’ 

De wethouder wil niet het beeld creëren dat het ‘nu klaar is’ met woningbouw op Valkenhorst, maar kan ook niet helemaal ontkennen dat vertraging dreigt.

Het Rijk is al twee keer over haar deadline heen om te komen tot een overeenkomst met BPD over stikstofsaldering. De gemeente en provincie hebben een gepeperde brief gestuurd om het kabinet te bewegen om vaart te maken en tot een oplossing te komen. ‘We hebben nog geen reactie op de brieven; er is wel telefonisch contact geweest.’

Stikstofrechten

Na bijna anderhalf jaar praten tussen het Rijksvastgoedbedrijf en BPD is er nog steeds geen overeenkomst over stikstof. Wethouder Mostert: ‘Daar zijn we behoorlijk geïrriteerd van geworden. Dat is onbegrijpelijk. Elke dag lezen we in de krant dat we snel moeten bouwen. Het is onbegrijpelijk dat - op deze grote locatie, waar we 5.600 woningen kunnen bouwen - twee partijen er niet in slagen om tot een overeenkomst te komen. Dat is in mijn ogen niet uit te leggen.’

De twee partijen liggen in de clinch over stikstofrechten. BPD heeft stikstofrechten in eigendom en wil daarvoor in ruil ontwikkelrechten van het Rijksvastgoedbedrijf. Om ergens te bouwen - stikstof uitstoten -, moet ook stikstof weggenomen worden. Dat lukt voor een deel op planlocatie Valkenburg zelf, voor de rest moet dat komen van stikstofrechten. Valkenhorst is te groot om binnen de eigen grenzen de stikstof te ‘salderen.’ En dus zijn de stikstofrechten van BPD keihard nodig.

Oplossing

Wethouder Mostert erkent dat er een probleem is, maar ziet ook wel kansen voor een oplossing. ‘We hebben aangegeven aan het kabinet dat het cruciaal is dat er een oplossing komt. Ik ga er vanuit dat die oplossing er komt. Als die er niet snel is, zullen we alles op alles zetten om iedereen ervan te doordringen dat de oplossing er moet komen.’ De wethouder kon donderdagavond wel een planning presenteren. Als alles volgens planning verloopt - wat nu al spannend wordt - verwacht de gemeente in het derde kwartaal van 2022 het bestemmingsplan onherroepelijk te laten worden.

Vijftig procent betaalbaar

In de Tweede Kamer is onlangs een motie aangenomen om voor vijftig procent betaalbare woningen te bouwen op grond van het rijk. De motie, van Tweede Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie, werd door alle partijen - behalve VVD - gesteund. De staatssecretaris ontraadt de motie.

‘We zijn het hartgrondig eens met deze motie,’ aldus wethouder Mostert. De gemeente heeft in een brief naar het kabinet nog eens fijntjes uitgelegd dat de motie gewoon uitgevoerd kan worden. Volgens de wethouder heeft de motie en de eventuele uitvoering daarvan geen gevolgen voor de planning. Voor het bestemmingsplan maakt het niet uit dat er meer betaalbare woningen komen dan eerder afgesproken.