Logo allesoverkatwijk.nl
<p>Het bestuur van de stichting Fietsmaatjes met in hun midden Willemijn Wittk&auml;mper en Freek van der Valk (beiden met de bloemen). | Foto: Piet van Kampen</p>

Het bestuur van de stichting Fietsmaatjes met in hun midden Willemijn Wittkämper en Freek van der Valk (beiden met de bloemen). | Foto: Piet van Kampen

(Foto: Piet van Kampen)

Fietsmaatjes gaan van start in Katwijk

Het initiatief dat eerder dit jaar door Welzijnskwartier en Arjanne Plug werd genomen is inmiddels werkelijkheid geworden. Fietsmaatjes Katwijk krijgt bestaansrecht en beschikt nu over twee duofietsen die vorige week vrijdag werden gepresenteerd. Missie volbracht? Ja, tot zover. Maar nu gaat het pas echt beginnen. Klaar voor de start. 

Door Piet van Kampen

Bij de presentatie van de twee fietsen was ook Tekla Zwinkels uit Warmond aanwezig. De vrouw die samen met echtgenoot Jan Burgmeijer Fietsmaatjes in Nederland introduceerde. Het nieuwe fenomeen kreeg landelijke bekendheid en inmiddels rijden er in heel veel gemeenten Fietsmaatjes rond. 

De Katwijkse Arjanne Plug, werkzaam bij zorgcentrum De Wilbert, ontmoette daar Swinkels en het contact was er. Het balletje ging aan het rollen. Katwijk met zoveel vrijwilligers, bedrijven en veel inwoners die best wel voor Fietsmaatjes in aanmerking komen kon eigenlijk niet achterblijven.

Een heugelijk moment dus voor het bestuur van Fietsmaatjes Katwijk afgelopen vrijdag waar ook Freek van der Valk en Willemijn Wittkämper aanwezig waren. Van der Valk is algemeen directeur van Swarco Nederland, een bedrijf dat verkeerslichtinstallaties verzorgt en sponsort een fiets. ‘Het ging iets boven het budget, maar het is een verantwoorde investering voor mensen die niet meer mobiel zijn en er op deze manier veel plezier aan kunnen beleven. Goed voor hun sociale contacten. Daar werken wij heel graag aan mee’, gaf Van der Valk de reden aan om de duofiets te sponsoren. De andere fiets is gesponsord door Fonds 1818 dat ook ruim 12.000 euro voor dit mooie doel doneerde. 

Wittkämper is als manager intramurale zorg bij de Katwijkse zorgorganisatie DSV verantwoordelijk voor welzijn en zorg,. Bestuurslid Greet van Beele benaderde haar en het resulteerde uiteindelijk in het beschikbaar stellen van de stallingruimte voor de beide fietsen die een plekje krijgen bij Huize Salem aan de Duindoornlaan in Katwijk. Weer een probleem opgelost. Een beschermd plekje in Valkenburg en Rijnsburg zou ook nog wel van het verlanglijstje kunnen worden geschrapt als deze er komen. 

Omarmd
Tijdens de informele bijeenkomst voorafgaand aan de presentatie van de fietsen liet Arjanne Plug de aanwezigen weten dat zij al diverse signalen had ontvangen, waaruit blijkt dat het project in Katwijk ook omarmd wordt. Eerder al werd bekend dat Profile Paul en Luyten tweewielers reparaties gratis voor hun rekening willen nemen. 

Wie kunnen er zoal voor een ritje in aanmerking komen? In principe is dat iedereen die eenzaam is, niet mobiel meer is en ook vanuit verzorgingstehuizen kunnen gasten zich aanmelden. Even eruit, even sociaal contact, het is zo belangrijk als het wereldje voor velen maar klein is. 

Fietsmaatjes voor alle inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Ook vrijwilligers die als maatje willen rijden zijn nog van harte welkom. Ervaring in den lande en de regio heeft inmiddels overduidelijk bewezen dat Fietsmaatjes een prachtig project is geworden waar velen gebruik van hebben gemaakt en ook plezier aan hebben beleefd. 

Degenen die gebruik willen maken van Fietsmaatjes kunnen informatie inwinnen op de website www.fietsmaatjeskatwijk.nl.