Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Leerlingen gaan Romeinse sporen speuren

De Romeinen. Wie waren dat en wat deden ze hier in Nederland en, nog dichter bij huis, in onze omgeving van zo’n tweeduizend jaar geleden. 

Die Romeinen staan de laatste tijd weer nadrukkelijk in de belangstelling door de archeologische vondsten op voormalig vliegkamp Valkenburg en toekenning van onder andere de Nederlandse Limes (grensweg) als Unesco Werelderfgoed. 

Leerlingen van de Katwijkse basisscholen kunnen met de lesbrief ‘Romeinse sporen speuren’ nu ook kennis maken met die Romeinen van het Romeinse Rijk, die het ruim duizend jaar voor het zeggen hadden in het grootste deel van het hedendaagse Europa. Die lesbrief werd afgelopen dinsdag officieel onthuld en overgedragen aan de basisscholen in Katwijk aan Zee. Na de herfstvakantie volgen de scholen in de andere dorpsdelen. 

In de lesbrief maken de leerlingen kennis met twee Romeinse kinderen in het jaar 69 na Christus. Aan de hand van een voorleesverhaal passeren aspecten uit hun dagelijks leven de revue: wat leerden ze op school? En wat aten zij?

En aan de hand van de Romeinenroute, een fotospeurtocht in Katwijk, ontdekken de leerlingen de plekken waar de Romeinse sporen zijn gevonden of nog steeds te vinden zijn.