Maarten Reyneveld heeft de 1-0 binnen gekopt. | Foto: Piet van Kampen
Maarten Reyneveld heeft de 1-0 binnen gekopt. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Tiental Rijnvogels knokt zich naar de zege

Algemeen Sport

Vorige week in ’s-Gravenzande had het weg van een bedrijfsongeval toen een rode kaart de Vogels noodlottig werd na een dominante eerste helft. Tegen Achilles Veen leek hetzelfde doemscenario zich te herhalen. Na 4 minuten in de tweede helft werd Willem Schonenberg door arbiter Prick met een rode prent richting de douche gestuurd. Een koude douche. Met een 1-1 op het scorebord wachtte het tiental Rijnvogels wederom een zware klus. Deze werd op inzet van een collectief strijdend team op een knappe wijze geklaard.

Schonenberg na afloop: ‘Ik raakte hem (Thomas de Man) licht. Bovendien stonden er nog twee verdedigers naast mij op een lijn dus van een doorgebroken speler was geen sprake’ baalde hij nog na. Maar met een glimlach want zijn teamgenoten lieten hem niet in de steek en trokken in de enerverende slotfase de driepunter over de streep. Inzet en geloof in alsnog een goed resultaat stonden aan de basis van deze uiteindelijk verdiende overwinning.

Het werd een duel dat alles in zich had. Felle duels met name in de tweede helft een aantal overtredingen voornamelijk aan Veense zijde. Een gelijkwaardig treffen tussen twee ploegen die een open wedstrijd speelden met in de beginfase enkele goede mogelijkheden voor de bezoekers om al in een vroeg stadium de score open te breken. De Vogels kwamen met de schrik vrij. Er ontspon zich een levendige wedstrijd met een behoorlijk tempo. Het duurde echter tot aan het half uur voordat de openingstreffer viel. Een voorzet op maat van Dirk Jan van den Oever werd door topschutter Maarten Reyneveld hard achter doelman Jordy Zielschot geknikt. Nog voor de thee kopte Maarten Boddeart een vrije trap bij de tweede paal knap binnen. Derhalve ging de adempauze met een 1-1 stand in.

Dan die vervelende 48e minuut toen Willem Schonenberg –al dan niet terecht maar de scheidsrechter stond er kort bij- die nare rode prent kreeg voorgetoverd. Werd het geloof in eigen kunnen of vrouwen en kinderen eerst voetbal? Niets van dat alles. De gastheren werkten zich het zweed uit de naad. Niet om een punt te koesteren maar gewoon (wat heet gewoon?) om voor de volle winst te gaan. Gezegd dient te worden dat de groen-witte Brabanders niet echt raad wisten met het overtal. Weliswaar werd doelman Arie van der Niet enkele keren op de proef gesteld maar hij had zijn zaakjes op orde, evenals de Katwijkse defensie waarin invaller Max de Haas een prima rol vertolkte.

De spanning steeg. Zouden de Katwijkers het ene punt koesteren? Nee dus. Zij bleven op zoek naar die ene mogelijkheid en gaven weinig weg. Gedurfd maar het werd kort voor tijd beloond. Invaller Leonard de Beste ontdeed zich van twee verdedigers en zijn assist werd door Maarten Reyneveld in de winnende treffer omgezet. Dat de ontlading op een druilerige Kooltuin groot was laat zich niet moeilijk raden.

Uit de krant