Logo allesoverkatwijk.nl
<p>De aftrap van Open Monumentendag vond plaats in De Fransche School. | Foto: Piet van Kampen</p>

De aftrap van Open Monumentendag vond plaats in De Fransche School. | Foto: Piet van Kampen

(Foto: )

Open Monumenten Dag leeft enorm bij publiek

De jaarlijkse Open Monumenten Dag trok weer de nodige belangstelling. Sterker nog, meer dan ooit. Bezoekers waren geïnteresseerd in de verhalen achter de diverse monumenten binnen de gemeente. Hoe vaak is men langs een gebouw gelopen, gefietst of argeloos met de auto voorbij gereden? Zonder te weten wat een rijke geschiedenis erachter schuil gaat.

Door Piet van Kampen / Video: Marc Wonnink.

Voorzitter Yvonne van den Anker blikt uiterst tevreden terug op een zeer succesvolle dag die zij samen met burgemeester Cornelis Visser opende.


De officiële opening vond plaats in de Franse School, tegenwoordig beter bekend als het K&O gebouw. Een karakteristiek gebouw waar vanwege deze dag een bijzondere expositie te bezichtigen was over de Blauwe Tram. Hier kwam de historie daadwerkelijk tot leven en vooral herkenbaar voor de senioren.

Van den Anker: ‘Er komt steeds meer aandacht voor historie en cultureel erfgoed. Daar zijn wij als comité erg blij mee’. Zij refereerde onder andere naar het brugwachtershuisje op de gerenoveerde Koningin Julianabrug dat nu een verkooppunt voor lokale producten en foto-exposities is geworden. Burgemeester Cornelis Visser - zelf een liefhebber van erfgoed - was blij met het feit dat de opgravingen van de Limes tot werelderfgoed van de Unesco werd benoemd. Een foto expositie hiervan was te bewonderen in de oude Redschuur.

Nieuw
Een van de nieuw te bezichtigen objecten was de markante villa ‘Duinoord’ aan de Zeeweg. Bij insiders bekend als ‘de Theemuts’ vanwege het bijzondere dak. ‘Het was een topper’, vertelt voorzitter Yvonne. De eigenaar heeft de hele middag heel veel bezoek gehad’. Andere druk bezochte plekken waren de Schoolstraat waar antieke brandweerwagens stonden te pronken. Het gemaal was ook een trekpleister voor enkele honderden die de werking en de machines wel eens van binnen wilden zien en te horen kregen over de enorme capaciteit van de motoren. Molen De Geregtigheid (1740) is al eeuwenlang de blikvanger van het Rijndorp. Molenaar Jack Bouwma mocht dit jaar meer nog dan andere jaren, gasten bij de parel van Katwijk binnen begroeten.

Het is slechts een greep uit de mogelijkheden die er waren en ook om diverse orgelconcerten te bezoeken. Het kon niet allemaal op een dag. Volgend jaar zal het comité ook zeker weer een mooi programma in elkaar draaien zoals dit ook nu weer tot een succes leidde.