Logo allesoverkatwijk.nl
<p>Het echtpaar Rietveld bij de grote hortensiastruik, die de aandacht meteen opeist.| Foto: Cor de Mooy</p>

Het echtpaar Rietveld bij de grote hortensiastruik, die de aandacht meteen opeist.| Foto: Cor de Mooy

(Foto: )

Planten met een eigen verhaal

In de voor- en achtertuin van het echtpaar Rietveld aan de Rijnsoever gaan veel planten al een flinke poos mee. Veel struiken en planten hebben zo een eigen verhaal. Canada is in een aantal gevallen de gemene deler. Bovendien draagt mevrouw Rietveld zorg voor maar liefst vier boomspiegels naast en tegenover hun hoekhuis.

Door Cor de Mooy

De taakverdeling bij het echtpaar Rietveld is, qua tuin, volkomen duidelijk. “Er moet toch iemand zijn die er gewoon naar kijkt”, grapt de heer Rietveld. Het is vooral mevrouw die met veel liefde en zorg haar tuin bijhoudt en verzorgt. “Maar”, weerlegt zij, “mijn man ging altijd met een gieter de ladder op om de plantenbakken water te geven. Hij had later een watergeefsysteem vanuit de schuur gemaakt. Toen hoefde dat niet meer.” In de hoogte hangen inmiddels geen bakken maar. Nog wel op de grond tegen het huis aan.

“Toen we in Cleijn Duin woonden, helemaal bovenin in de flat hadden we op het balkon ook al veel groen”, vertelt mevrouw. “Onze kinderen wisten altijd de weg naar huis makkelijk terug te vinden.” Inmiddels wonen de Rietveldjes al zo’n 43 jaar in Rijnsoever, en met veel plezier. Vooral omdat mevrouw heerlijk in haar tuin kan hobbyen. “Weet je, als ik mijn dag niet heb, dan ga ik lekker de tuin in. Dan gaat het al gauw een stuk beter”, verklaart ze. Zo zijn er ongetwijfeld talloze tuiniers met haar.

Canada
Canada speelt een tamelijk grote rol in de tuin. “Moet je kijken. Daar stond vroeger een maple leaf”, wijst ze. “Mijn zus woonde in Canada. Toen we daar waren had ik stekjes geplukt en daarna thuis opgezet.” De boom groeide uit tot een respectabele dikte. Sterker nog: de takken strekten zich uit over de hele achtertuin. Aan de voet van de stomp zijn verse scheuten ontsproten. Die zaaien zich op een paar plekken gewoon uit. Ook in de voortuin staan planten die als stekgoed meekwamen naar Katwijk na een familiebezoek.

Het zelf stekken van planten is eigenlijk een soort hobby van mevrouw Rietveld. “In het voorjaar staan er binnen heel veel jonge plantjes op te groeien”, vertelt ze, terwijl we naar de voortuin kijken. “Kijk, die paarse eendagsbloemen in die grote bak komen uit het Zuiderzeemuseum. Ik had stekjes ervan meegenomen en moet je nou eens kijken hoe mooi ze het doen!” Zo heeft een groot deel van alles wat groeit en bloeit een verhaal.

In de achtertuin prijkt een knots van een hortensiastruik. Het ongeveer schuttinghoge gevaarte zit vol met hele grote roze bloemen, rondom aan de randen omzoomd met allemaal kleine bloemblaadjes. “Die heb ik vorig jaar helemaal laag teruggesnoeid”, klinkt het trots. Een goed voorbeeld van hoe snoeien doet bloeien. Het gazon is strak gemaaid en wordt omringd door vaste planten en tuinvarens. “Ja, die varens zijn eigenlijk gewoon letterlijk aan komen waaien”. 

Boomspiegels
Voor het huis begon mevrouw met het beplanten van de boomspiegel. Het begon er met één; inmiddels zijn het er vier. Flink uitgegroeide Provençaalse lavendelplanten zijn de grote blikvanger. Wat gele bidens en steenanjers doen de voortuin terugkomen rondom de bomen. Maar waarom vier? “Tja, nou ja, Zo is het mooi symmetrisch”, luidt het nuchtere antwoord. En natuurlijk omdat het er mooi uitziet.