Logo allesoverkatwijk.nl

Kan ik veilig zwemmen?

Kortgeleden werd er bekendgemaakt dat op verschillende plaatsen aan de Nederlandse kust regelmatig poepbacteriën in het zeewater worden aangetroffen. Ook Katwijk werd hierbij genoemd. Hoe erg is dat? Kun toeristen en inwoners nog met een gerust hart zwemmen in het zeewater? Of is uitwijken naar Noordwijk verstandig?

Waarom is het water soms vervuild?

Dat het zeewater bij het noord- en zuid strand van Katwijk soms die bacteriën bevat heeft te maken met lozingen van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Als het riool overbelast is, dan loost het Hoogheemraadschap dat rioolwater via een uitwatering bij Katwijk in de zee. Op het moment dat er net zo’n lozing is geweest, worden er inderdaad regelmatig bacteriën en troep in de zee aangetroffen. En van die bacteriën kun je eventueel ziek worden. Met name voor kinderen en ouderen kan dit gevaarlijk zijn.

Kwaliteit van het water wordt goed gecheckt

Gelukkig weet men in Katwijk precies wanneer een dergelijke lozing plaatsvindt. De situatie wordt dan nauwlettend in de gaten gehouden en bij een rioollozing wordt er voor 24 uur lang een negatief zwemadvies afgegeven. Daarna is de kwaliteit van het water over het algemeen weer goed. Op zich is het prettig dat je hier weet van hebt. Op tal van andere plekken in het binnen- en buitenland wordt de kwaliteit van het water soms maar twee keer per maand gemeten en op sommige plekken in het buitenland soms gewoon helemaal niet. Als je op dergelijke plekken gaat zwemmen is het zeker verstandig om te kijken of je reisverzekering op orde is, zodat eventuele kosten bij ziekte worden vergoed. Al is voorzichtigheid natuurlijk nóg beter. Liever doe je geen beroep op je reisverzekering.

Structurele oplossing

Natuurlijk heeft Katwijk het doel om het nog veiliger te maken voor badgasten. Ze willen graag structureel en voor de lange termijn maatregelen gaan nemen. Met verschillende partijen willen ze gaan kijken hoe ze niet meer alleen maar kunnen waarschuwen, maar het probleem ook kunnen oplossen. Het is eigenlijk een probleem vanuit het achterland waar Katwijk mee te maken heeft. Er moet meer geïnvesteerd worden in de capaciteit van de rioolzuivering van het achterland om het zeewater bij Katwijk schoon te houden. Ook Noordwijk is hierbij gebaat. De sterke kuststroom naar het noorden kan het vervuilde water ook naar Noordwijk brengen. Beide badplaatsen zijn er dus mee geholpen als er iets aan de vervuiling wordt gedaan.

Heerlijk genieten op het strand

Het is dus zeker de moeite waard om hier de koppen voor bij elkaar te steken. Katwijk is een gezellige badplaats met mooie stranden waar mensen heerlijk kunnen genieten. Het is zonde als de monding van de Oude Rijn hier soms roet in het eten gooit.