Logo allesoverkatwijk.nl
<p>Familie Vianen is blij met de oorkonde predicaat Hofleverancier. | Foto: N. van der Kwaak.</p>

Familie Vianen is blij met de oorkonde predicaat Hofleverancier. | Foto: N. van der Kwaak.

Vianen Handelskwekerij BV nu Hofleverancier

In het bijzijn van familie (drie generaties) en burgemeester Cornelis Visser, heeft de Commissaris van de Koning in de provincie Zuid Holland, drs. J. Smit, vorige week vrijdagmiddag het predicaat Hofleverancier uitgereikt aan Klaas Jan Vianen, eigenaar van Vianen Handelskwekerij BV aan de Hoogeweg 22 in Rijnsburg.

1 april 2019 bestond het familiebedrijf officieel 100 jaar. Ter gelegenheid hiervan brachten burgemeester Visser en zijn toenmalige secretaresse Marion de Mooij een bezoek aan de kwekerij. Zij waren zo onder de indruk van de historie van het bedrijf dat Marion zich ingezet heeft om voor de handelskwekerij het predicaat Hofleverancier te verkrijgen.

Dat heeft zij geweten….. Voor de aanvraag predicaat Hofleverancier is veel informatie over het bedrijf nodig. Marion over deze zoektocht: ‘Na dat we veel informatie hadden aangeleverd, ontbrak het cruciale bewijs dat het bedrijf op 1 april 1919 echt was opgericht. Er was geen factuur of wat voor bewijsstuk dan ook te vinden om dit te staven. 

Maar de aanhouder wint. 

Uiteindelijk kwam Marion via het natrekken van oude telefoonnummers in contact met een conservator van het Mediamuseum Beeld en Geluid. Men stuitte op een bewijsstuk, namelijk het weekblad voor de bloembollencultuur. In de uitgave van 19 maart 1918 werd vermeld dat C. Vianen was aangenomen als lid van de vereniging voor bloembollencultuur. Op 20 augustus 1920 staat te lezen dat C. Vianen dahlia’s heeft ingezonden voor een bloembollenkeuring. Dit waren de bewijzen om het predicaat Hofleverancier alsnog toe te kennen. 

Oprichter Cees Vianen begon in hartje Rijnsburg een kwekerij met snijbloemen onder de naam Firma C. Vianen. In 1941 nam de volgende generatie het bedrijf over. Jac. Vianen ging naast het kweken ook de handel in met snijbloemen en de bedrijfsnaam werd veranderd in handelskwekerij C. Vianen. Het stokje werd in 1980 door Wim Vianen overgenomen en in 1989 verhuisde het bedrijf vanaf het dorp naar het tuinbouwgebied Kloosterschuur.

Sinds 1998 is vierde generatie Klaas Jan samen met zijn vader Wim de mede-eigenaar. Het bedrijf kweekt 3 soorten planten, de Fatshedera, de Codiaeum en de Euporbia.