Logo allesoverkatwijk.nl

Persoonlijk leiderschap onverminderd populair in 2021?

Bent je al bekend met de term persoonlijk leiderschap? In persoonlijk leiderschap draait het om het nemen van de regie over jouw eigen leven. Als persoonlijk leider weet je waar jouw talenten liggen en kun je doelen kiezen die daarbij passen. Zo zal je bewustere keuzes maken en zal je gelukkiger leven. 

Persoonlijk leiderschap is in de loop der jaren steeds bekender geworden. Zo ondenkbaar als het vroeger was om een ander beroep dan je vader of moeder te kiezen zo gewoon is het om tegenwoordig een ander beroep te kiezen. Bovendien groeit het streven naar vrijheid om te doen wat je wil en wanneer je dat wil.

Om even een alledaagse situatie te schetsen. Kijk je alle tv-programma’s wanneer ze ook echt op tv zijn? Of kijk je (steeds vaker) wanneer het jou uitkomt? En wat als er niks interessants op tv is? Ga je dan een serie op Netflix of andere streamingsdienst zoeken? Waar het op neerkomt, is dat we tegenwoordig steeds meer zelf willen bepalen wat we doen en wanneer we dat doen.

Zelfregulatie

Dit verlangen naar de zelfregulatie groeit alleen maar meer. In persoonlijk leiderschap is dit niet anders, je wilt de regie over je eigen leven en zelf bepalen hoe je het leven invult. Door erachter te komen waar je waarden liggen, ontdek je wat je kernkrachten zijn en weet je waar je goed in bent. Waarna je vervolgens kunt gaan kijken hoe je dit om kan gaan zetten naar een beter leven en dus als het ware jezelf leidt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat wanneer hoofd, hart en handen samenwerken je een gelukkiger leven leidt.

Een andere reden waarom persoonlijk leiderschap in 2021 nog zo populair is, komt doordat veel bedrijven de hiërarchische manier van werken loslaten en overstappen op zelfsturende teams. In zulke zelfsturende teams krijgen werknemers veel meer verantwoordelijkheid en flexibiliteit. Om met zo’n team succes te behalen, is het aan te raden dat de teamleden zichzelf goed kennen en bekend zijn met hun kernkwaliteiten. Het bekend zijn met je eigen talenten zorgt ervoor dat je minder snel taken zult doen die 1) niet bij jou passen en 2) waar je niet gelukkig van wordt. 

Om terug te komen op de vraag in de titel. Ik denk wat we wel kunnen vaststellen dat persoonlijk leiderschap nog steeds populair is aangezien de behoefte voor zelfregulatie groter wordt in combinatie met het opkomen van meer zelfsturende teams. 

DISC Profiel

Alleen hoe start ik met persoonlijk leiderschap? Er zijn een aantal zaken die je heel gemakkelijk kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld een DISC profiel invullen waarin je ontdekt wat jou gedrags- en communicatievoorkeuren zijn. Verder kun je bekijken wat jouw waarden zijn en welke talenten je hebt. Bedenk voor jezelf goed, waar sta ik in het leven en wat wil ik bereiken.