Logo allesoverkatwijk.nl
<p>&nbsp;Foto: Adrie van Duijvenvoorde</p>

 Foto: Adrie van Duijvenvoorde

(Foto: Adrie van Duijvenvoorde)

Voorbereiding aanbesteding warmtenet Kalkoven gestat

De gemeente heeft een aantal eisen vastgesteld om een voorselectie te maken van mogelijke warmteleveranciers van het warmtenet in Kalkoven. Hiermee begint de voorbereiding van de aanbesteding van het warmtenet. Via de aanbesteding, die later zal plaatsvinden, wordt een partij gekozen om het toekomstige warmtenet aan te leggen, te beheren en warmte te leveren via het warmtenet.

Een voorselectie van warmteleveranciers
Voordat er een aanbestedingsprocedure plaatsvindt, maakt de gemeente een voorselectie van mogelijke warmteleveranciers. Deze partijen moeten aan bepaalde eisen voldoen om een aanbesteding in te mogen dienen. Eerder heeft de gemeenteraad al een aantal eisen meegegeven over de haalbaarheid, betaalbaarheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid van het warmtenet. Wat de gemeente met deze eisen bedoelt wordt in de voorselectie duidelijk gemaakt aan toekomstige warmteleveranciers. De gemeente doet deze voorselectie, zodat partijen die serieus geïnteresseerd zijn ook een goede aanbesteding in kunnen dienen. Dat is goed voor de kwaliteit van de aanbesteding én voor de kwaliteit van het warmtenet. Wethouder Jacco Knape: “Partijen moeten straks in hun inschrijving goed onderbouwen hoe zij aan de gestelde eisen voldoen. Met een kleinere selectie van geïnteresseerde partijen kunnen wij als gemeente strikt toezien op de inschrijvingen die worden ingediend en goed oog houden op het belang van bewoners. Want dat staat wat mij betreft voorop.”

De keuze voor een goede warmteleverancier
De gemeente wil het warmtenet zo betaalbaar mogelijk maken voor bewoners. Een manier om dat te doen is door goede afspraken te maken met de toekomstige warmteleverancier. Bijvoorbeeld over de prijs voor de levering van warmte. Maar ook wat deze partij bewoners naast betaalbaarheid kan bieden is belangrijk. Bewoners kunnen binnenkort aangeven welke voorwaarden die aan de toekomstige warmteleverancier gesteld gaan worden zij het meest belangrijk vinden. Die voorwaarden wegen dan het zwaarst bij de keuze voor een warmteleverancier. De gekozen partij moet aan deze voorwaarden voldoen. Bewoners in Kalkoven krijgen binnenkort meer informatie over hoe zij hierover kunnen meedenken.

Een aanbod aan bewoners
Een andere manier om het warmtenet betaalbaar te maken is door een bepaalde vergoeding voor bewoners beschikbaar te stellen voor de aansluitkosten voor het warmtenet. Volgende week krijgen woningeigenaren in Kalkoven een brief met daarin een aanbod dat de gemeente beschikbaar stelt voor woningeigenaren die op korte termijn willen deelnemen aan het warmtenet. Daarmee start ook de volgende fase van het project en gaat de gemeente verder in gesprek met bewoners over aansluiting op het warmtenet.