Logo allesoverkatwijk.nl
<p>Onderzoekers van de Universiteit van Gent maken de grondradar klaar voor het onderzoek. | Foto: Cor de Mooy</p>

Onderzoekers van de Universiteit van Gent maken de grondradar klaar voor het onderzoek. | Foto: Cor de Mooy

(Foto: )

Zoektocht op het strand naar Romeinse sporen

In 2018 werden in Valkenburg honderden houten palen van de Limesweg gevonden. Vervolgens werd eind oktober een Legioenskamp van meer dan 16 hectare op voormalig Vliegkamp Valkenburg. Van de loop van de Limesweg tussen Valkenburg en de Brittenburg is eigenlijk nagenoeg niets bekend. Hobby-archeologen van de AWN en de Katwijkse werkgroep Romeinen hebben de handen ineen geslagen om er gericht naar te gaan zoeken. Ook is de hulp ingeroepen van de Universiteiten van Leiden en Gent, zij gaan onder leiding van het Opgravingsbedrijf Archol de meer geavanceerde techniek EMI toepassen. Electromagnetische Inductie kan met name vochtige en ziltige bodems scannen.

Vanochtend, 25 mei, zijn de universiteiten van Gent en Leiden met dit EMI-onderzoek. Gent beschikt over deze kostbare apparatuur, waarmee wel 5 meter diep onder het meer natte zand kan worden gekeken. Het plan is om daarmee op het strand ten zuiden van de Uitwateringssluis op zoek te gaan naar sporen van de Limesweg en het kampdorp bij het verdronken Brittenburg.

Bij het verplaatsen van de sluismonding zijn in 1982 al aanwijzingen gevonden. De hobby-onderzoekers zijn er van overtuigd dat we binnenkort weer meer zullen weten over Katwijk in Romeinse tijd.

Onderzoekers van de Universiteit Gent zijn bij laag tij gestart met het scannen van het strand. Zo hadden zij een groter oppervlak voor het onderzoek. Zij reden met een quad over het strand, een smalle slede voortslepend. Op die slede is een behuizing gemonteerd met daarin de radarapparatuur.

Het is overigens niet zo dat er na een dag scannen al uitslagen bekend zijn. “Daar gaan zeker drie maanden overheen”, aldus Henk Hegeman van de AWN. De zoekresultaten van de apparatuur worden op de universiteit op de computer ingelezen en nader onderzocht. Evenwel is er goede hoop dat er iets gevonden wordt. Maar: “Als er iets vierkants gevonden wordt, dan kan de champagne open”, aldus Hegeman.

Romeinse weg

In de zomer, waarschijnlijk in augustus gaan de hobby-onderzoekers van de AWN met hun eigen grondradar proefdraaien bij het kassengebied, dichtbij de plek waar in 2018 de houten palen gevonden zijn. “Dan kunnen we zien hoe de weg er op het scherm uit ziet en herkennen we hem verderop beter”, aldus een lid van de WGMA(AWN/werkgroep geofysische meetechnieken in de archeologie).

De volgende stap is te gaan zoeken ten westen van het dorpscentrum van Valkenburg, tussen de Rijn en de N206. Begonnen wordt op het bedrijfsterrein. Er bestaat daar wel een kans dat sporen van de weg in het verleden met het afkleien verdwenen zijn. In dat geval wijken de onderzoekers uit naar het traject door de woonwijk.

Een andere veelbelovende plek in Katwijk, die laag genoeg ligt om de Romeinse weg met grondradar op te kunnen pikken, is de oever van het Prins Hendrikkanaal.