Burgemeester en mevrouw Visser met het prachtige zicht op het monument.
Burgemeester en mevrouw Visser met het prachtige zicht op het monument. Foto: Rokki

‘Een moment stilstaan bij wat het leven in vrijheid betekent’

Algemeen

Het waren dinsdagavond 4 mei tijdens de Dodenherdenking weer sobere, maar ook stijlvolle bijeenkomsten. Burgemeester Cornelis Visser  en zijn echtgenote legden de krans bij de erebegraafplaats in Valkenburg. Mevrouw Levi legde ook daar een krans namens de Joodse gemeenschap. 

Het was deze keer dat de burgemeester in Valkenburg de plechtigheid bijwoonde. In Katwijk werd de krans gelegd door de wethouders Corien van Starkenburg en Gerard Mostert en in Rijnsburg door de wethouders Adger van Helden en Rien Nagtegaal. Vanwege de coronacrisis was er ook dit jaar geen publiek welkom bij de kransleggingen bij de oorlogsmonumenten.

Burgemeester Cornelis Visser hield zijn toespraak dinsdagavond voor de camera van RTV Katwijk/Alles over Katwijk ter gelegenheid van de nationale Dodenherdenking. ‘‘Het is stil en een beetje mistroostig dat ik hier alleen sta. Herdenken  wil ik samen doen, met u en iedereen in Nederland. ‘We moeten de grote verhalen blijven vertellen, maar ook de kleine verhalen’, aldus Visser,. Als voorbeeld daarvan bracht hij het verhaal van de helmplanter Pieter Kuijt in herinnering bracht (zie ook donderdag in De Katwijksche Post). 

‘De Dodenherdenking blijft ook 76 jaar na de bevrijding een belangrijk moment. Een moment om stil te staan bij de mensen die toen zijn gevallen en een moment om stil te staan bij wat vrijheid voor mij en ons betekent.’

Wie de totale opname (filmbeelden) van de Dodenherdenking en het leggen van de kransen wil terugzien, kan dit doen via RTV Katwijk en Alles over Katwijk.  

Een plechtige bijeenkomst in Valkenburg.
De wethouders Corien van Starkenburg en Gerard Mostert bij de Leeuw in Katwijk.
De wethouders Adger van Helden en Rien Nagtegaal in Rijnsburg.

Uit de krant