Na ruim vier maanden is het vertrouwde beeld weer terug op het Marktplein. | Foto: Piet van Kampen
Na ruim vier maanden is het vertrouwde beeld weer terug op het Marktplein. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Markt is weer compleet

Algemeen

Vorige week vrijdag was na ruim vier maanden het vertrouwde beeld weer terug op het Marktplein. Alle kramen weer bemand met blije kooplui. Ook de humor deed haar herintrede. Danny Koelewijn van de Spakenburgse Bakker: ‘Die Amsterdammer had van mij wel weg mogen blijven’ en hij dolde hiermee zijn overbuurman Peter Lust die sjaaltjes, armbandjes en onder andere ook sieraden weer aan de man (vrouw dus) wist te brengen. Lust lachte. Ouwe jongens krentenbrood onder elkaar.

Door Piet van Kampen

Niet alleen de 22 ondernemers die weekmarkt weer compleet maakten waren verheugd dat zij weer handel konden drijven. Ook de collega’s in groente en fruit, kaas, noten, brood, vis en zoetwaren waren zeer content met hun terugkeer. Groenteman René Verplancke uit Leiden: ‘Ik ben hartstikke blij voor hen. Zelf heb ik er geen last van gehad omdat wij door konden gaan, maar die andere jongens zaten noodgedwongen thuis. Samen maken we de markt’. Marktcoördinator Dennis de Leeuw oogde ook zeer tevreden. ‘Het is fijn dat we weer volledig zijn. Kijk eens, het gaat toch prima zo. We hebben heel brede paden maar de klanten moeten zelf de anderhalve meter in acht blijven nemen, ook in de buitenruimte’. Martin Schuim, de man van schuimrubber en stoffen blikt terug op een vervelende periode. Geen vier keer per week naar zijn diverse standplaatsen. In 48 jaar als koopman is dit hem nog nooit overkomen. ‘Ik heb natuurlijk veel omzetderving gehad en slechts een beetje steun van de overheid. Een vakantie zat er voor mij niet in’, blikt hij somber terug.

Zes meier
Over steun gesproken. ‘Die Amsterdammer’, Peter Lust dus, met een accent: ‘Steun? Ja. Weinig. Ik heb zes meier voor de kerst gekregen’. Insiders weten dat een meier een briefje van honderd vertegenwoordigt. ‘Jongen wat heb ik het gemist. Ik sta hier twintig jaar en vind die Katwijkers zo’n gezellig volkje’, laat hij zijn hart spreken terwijl een paar dames een leuk sjaaltje afrekenen. Ja met de pin want ook Lust gaat met de tijd mee. Bij een kledingkraam staan drie vrouwen gezellig te keuvelen. ‘Fijn dat iedereen er weer staat. Wij zijn blij voor die mensen en wij zijn ook trouwe klanten’. ‘Travelman’ Harry Kalkman heeft een assortiment lederwaren van hier tot Tokio. Riemen, tassen en ook portemonnees. De portemonnee van Kalkman kan eindelijk weer open na een gedwongen rustperiode. ‘Ik ben nu weer een gelukkig man en kan er weer tegenaan. Wel is het nog even wennen want ik moet er weer helemaal inkomen’, lacht hij. Wat er bij een aantal mensen niet in is gekomen komt voort uit onbegrip.

In drukke supermarkten binnen winkelen en buiten op een ruime markt de helft van de kramen dicht. Een onbeantwoorde huiskamervraag.

Uit de krant