Afbeelding

8,6 procent briefstemmen in Katwijk ‘foutief’

Algemeen

8,6 procent van de briefstemmen uitgebracht in de gemeente Katwijk zijn ‘foutief’. Dat bevestigt de gemeente Katwijk. Van de 2410 getelde briefstemenveloppen zijn er 226 ter zijde gelegd. Maandag zijn er nog ruim 400 briefstemmen binnen gekomen, maar die worden vandaag bekeken. Minister Ollongren zegt dat medewerkers van het briefstembureau enveloppen waar mogelijk zowel een stembiljet als een stempluspas in zitten toch mogen openen.

70+’ers konden de afgelopen periode hun stem al per brief uitbrengen, vanwege het coronavirus. Ze kregen daarvoor thuis onder meer een briefstembiljet en een ‘stempluspas’ opgestuurd, een stempas speciaal voor deze doelgroep. Het was de bedoeling dat ze het stembiljet in een aparte envelop stopten, en die samen met hun stempluspas in een retourenvelop naar het briefstembureau opstuurden.

Maar in sommige gevallen kwamen het briefstembiljet en de stempluspas in dezelfde envelop terecht. De regels schrijven voor dat die enveloppen niet mogen worden geopend, vanwege het stemgeheim. De minister heeft nu een nieuwe aanwijzing gepubliceerd.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat 9,4 procent van de briefstemmen ‘foutief’ zou zijn. Dat moet 8,6 zijn. De ter zijde gelegde enveloppen waren in de berekening van de redactie niet meegenomen in het totaal aantal briefstemenveloppen.

Uit de krant