Logo allesoverkatwijk.nl
Foto:

Corona-update burgemeester Visser; ‘Ga vooral stemmen, het kan veilig’

Elke week bespreekt burgemeester Cornelis Visser de actuele ontwikkelingen rondom de coronacrisis in Katwijk. Deze week gaat het onder meer over de verkiezingen.


Wat is de stand van zaken?
Dat stabiliseert zich. Iedere week hebben we tussen de 100 en 150 besmettingen. We zijn nog steeds koploper in de regio. Mensen blijven elkaar toch opzoeken. Ik heb contact met mensen waar een cluster wordt geconstateerd. Daar wordt ook goed ingegrepen, daar zit het niet. Het zit vooral in de thuissituatie.

Een trieste mijlpaal, meer dan 50 doden in Katwijk.
Dat is vreselijk. Het bewijst dat het ernstiger en heftiger dan dat sommige mensen denken. Voor een grote groep valt het mee, maar er is ook een groep die gewoon naar het ziekenhuis moet of komt te overlijden. Ook op jongere leeftijd.

Gisteren was Forum voor Democratie in Katwijk voor een manifestatie. Waarom heeft u dat toegestaan?
Het is aangevraagd als een demonstraite. We hebben vrijheid van meningsuiting en willen niet alles monddood maken. Daarom hebben we besloten dat het mag, mits je je houdt aan de coronaregels. Geen handen schudden, anderhalve meter afstand. In Apeldoorn heeft de heer Baudet zich niet aan de afspraken gehouden. Daarop is landelijk gezegd tegen hem dat het zo niet kan. We hebben strikte regels opgesteld. Daar heeft hij zich aan gehouden.

Mochten er weer evenementen mogen, kost dat twee maanden voor een organisatie om een vergunning aan te vragen. Kan dat niet sneller?
Er komt veel bij kijken. Er moet van alles geregeld worden. De politie maakt nu ontzettend veel uren. Dat geldt ook voor de ziekenhuizen. Je wil dat goed invullen. Daarom hebben we gesteld dat we twee maanden nodig hebben. Het zou zo kunnen dat we 1 juni iets kunnen, dan kan voor 1 augustus evenementen worden aangevraagd.

Dan de verkiezingen.
De stempassen komen deze week binnen. Begin maart komen de kandidatenlijsten. Zo gaat dat van start. We zijn heel druk met de voorbereidingen. Ook met het briefstemmen. Er zijn 8700 70-plussers aangeschreven. Die krijgen ook een aparte pas. Vanuit de Rijksoverheid komt een campagne met hoe het briefstemmen werkt.

Mensen op de stembureaus worden getraind, dus we zijn vol op bezig. Ga vooral stemmen. Het kan veilig.