Bloemen na ondertekening van de overeenkomsten. | Foto: Marc Wonnink
Bloemen na ondertekening van de overeenkomsten. | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

Katwijk Rijd(t) Mee; totaaloplossing voor inwoners met lichte beperking

Algemeen

In het hoofdkwartier van Welzijnskwartier Katwijk Rijd(t) Mee aan de Callaoweg is afgelopen maandagmiddag gelanceerd; de nieuwe lokale vervoersvoorziening voor de gemeente Katwijk. De lancering was door middel van het ondertekenen van een drietal documenten.

Door Marc Wonnink

Ouderen en inwoners met een lichte beperking kunnen binnenkort gebruik maken van de dienst. De gemeente heeft de opdracht gegeven aan het Welzijnskwartier. Het is de vervanging van de Belbus; deze verdween omdat de aanbieder van de Belbus niet meer tegen het gebruikelijke lage tarief kon rijden.


Als tussenoplossing is de Regiotaxi door de gemeente ingezet om naast het regionale vervoer, ook het lokale vervoer te verzorgen. Te duur voor de lange termijn.

Katwijk Rijd(t) Mee is een combinatie van verschillende vervoersmiddelen. Het ANWB Automaatje, de Wijkhopper, en middels fietsmaatjes op een duofiets. De Wijkhopper springt het meest in beeld. Een overdekt elektrisch autootje bedoeld om binnen de wijk mobiliteit te bieden. Op de hopper komen duidelijke sticker van Katwijk Rijd(t) Mee.

Wethouder Corien van Starkenburg: ‘Hoe mooi is het dat we met elkaar gaan werken aan een lokale en recreatieve vervoersvoorziening. Dan kunnen we lokaal maatwerk leveren. We hebben van een nood een deugd gemaakt door het wegvallen van de Belbus. Het Welzijnskwartier heeft laten zien dat ze er klaar voor zijn. We kijken reikhalzend uit naar hoe Katwijk beter bereikbaar wordt.’

Fietsmaatjes
Een andere mobiliteitsoplossing is Fietsmaatjes. Een duo-fiets waarbij mensen die het leuk vinden om te fietsen iemand meenemen die minder mobiel is. Samen wordt dan een mooie rit gemaakt.

Fietsmaatjes is begonnen in Warmond. De twee initiatiefnemers waren aanwezig bij het Welzijnskwartier om Fietsmaatjes toe te lichten. ‘Toen we gingen fietsen realiseerde ik mij hoeveel meer dit was dan alleen fietsen. Als je de verhalen hoort, dat is ontroerend.’ Katwijk ontbrak nog in de regio als partner van Fietsmaatjes. ‘We zijn heel blij dat we nu in Katwijk aan de slag kunnen.’ Fietsmaatjes wordt inmiddels landelijk uitgerold.

Wethouder Van Starkenburg had ook nog een verrassing. ‘Ik wil wel duo-fietsmaatje worden. Ik wil wel in de zomer de Boulevard op om met iemand een ijsje te gaan eten.’

Automaatje
Tot slot is er ook nog het ANWB Automaatje. Een service waarbij inwoners andere inwoners wegbrengen en ophalen. Bijvoorbeeld iemand die graag één keer in de week bij familie gaat eten. Een inwoner brengt diegene dan van en naar het adres. Een soort sociale taxi.

Directeur Piet van Arkel van het Welzijnskwartier vult aan: ‘Iedereen doet mee is onze missie. Met Katwijk Rijd(t) Mee vervullen we deze missie nog beter. We verbinden vrijwilligers, werkzoekenden en inwoners aan elkaar en met een sociale ontmoetingsplaats. Ontzettend leuk om als behulpzame chauffeur nieuwe mensen te leren kennen en iets goeds te doen voor een ander.’

Eind maart volgend jaar moet Katwijk Rijd(t) Mee van start kunnen. Tot die tijd blijft de Regiotaxi in het lokale vervoer voorzien. De eerste chauffeur is al gevonden; Gert-Jan gaat vrijwillig mensen rondrijden in de Wijkhopper.

Uit de krant

Uit de krant