Logo allesoverkatwijk.nl
Wijkgebouw wordt mogelijk de nieuwe thuisbasis van muziekvereniging UNI. | Foto: Adrie van Duivenvoorde
Wijkgebouw wordt mogelijk de nieuwe thuisbasis van muziekvereniging UNI. | Foto: Adrie van Duivenvoorde (Foto: Adrie van Duijvenvoorde)

UNI wil 'tochtige zolder en kille kelder' inruilen voor wijkgebouw ‘t Zandgat

Wijkgebouw ’t Zandgat aan de E. A. Borgerstraat in Katwijk aan Zee wordt mogelijk de nieuwe clubaccommodatie voor muziekvereniging UNI. In de komende maanden wordt gekeken welke geluids- en andere aanpassingen nodig zijn om het gebouw daarvoor geschikt te maken. Wijkvereniging Noord/Noord-Oost, de huidige gebruiker van het wijkgebouw, is niet blij met dat voornemen.

De UNI kampt al jaren met een huisvestingsprobleem, omdat het onderkomen aan de Weth. D. Ouwehandstraat in het zeedorp niet voldoet. Het heeft geen leskamers en vergaderruimte. Leerlingen worden nu opgeleid op een ‘tochtige zolder en in een kille kelder of bij bestuursleden thuis’, onderbouwt het college van burgemeester en wethouders zijn voornemen.

De wijkverenigingen daarentegen hebben te maken met teruglopende belangstelling. Wijkvereniging Koestal/Overduin sloot begin dit jaar daarom definitief de deuren en volgens het college is ook een andere wijkvereniging bezig met opheffing. Ook wijkvereniging Noord Noord Oost zegt dat de belangstelling voor activiteiten afneemt en de bezetting van het ’t Zandgat relatief laag is. Het wijkgebouw is eigendom van de gemeente en die vindt dat gebouwen zo optimaal mogelijk worden ingezet.

De UNI wil met haar lessen en andere activiteiten graag neerstrijken in het wijkgebouw. Uit inventarisatie van de roosters met activiteiten moet dat mogelijk zijn, aldus het college. De UNI is zelfs bereid het gebouw te kopen en multifunctioneel in te zetten door het onder andere aan de wijkvereniging te verhuren. De gemeente heeft nog geen besluit genomen over verkoop en gaat daar onderzoek naar doen.

De verwachting is dat in december duidelijkheid komt over de eigendomsstructuur en welke aanpassingen er nodig zijn aan het gebouw.