Logo allesoverkatwijk.nl
De expositie 75 jaar Vrijheid is te zien tot en met 5 december. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
De expositie 75 jaar Vrijheid is te zien tot en met 5 december. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde (Foto: Adrie van Duijvenvoorde)

Nadruk op gebeurtenissen in Katwijk 75 jaar Vrijheid te zien in het Katwijks Museum

Alle evenementen rondom de viering van 75 jaar bevrijding werden afgelopen voorjaar afgelast vanwege de coronapandemie. Zaterdag ging één van die evenementen alsnog van start: de expositie ‘75 jaar Vrijheid' in het Katwijks Museum aan de Voorstraat in Katwijk aan Zee.

Aan de hand van foto´s, films en tal van voorwerpen wordt een beeld gegeven van die zwarte periode uit de geschiedenis.

De nadruk wordt gelegd op gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in en rond Katwijk. Dat begon met de inval op 10 mei 1940 en de slag om Valkenburg, de bouw van de Atlantikwall met de daarbij horende afbraak en evacuatie, het verzet, visserij in oorlogstijd, de hongerwinter, voedseldroppings en de bevrijding.

Het meeste materiaal is afkomstig uit het eigen museumarchief, maar er is ook gebruik gemaakt van bruiklenen uit het archief van Oud Valkenburg en van Dolf en Paul Harff. Verder wordt beeldmateriaal van RTV Katwijk getoond.

Leerlingen van groep 8 van basisscholen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en de brugklassen van het voortgezet onderwijs hebben gratis toegang.

De expositie is te zien tot en met 5 december. Het Katwijks Museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

In het museum gelden uiteraard bepaalde voorwaarden vanwege corona.

www.katwijksmuseum.nl