Logo allesoverkatwijk.nl
Monique Kromhout (staand) en minister Tamara van Ark (met bril). | Foto: Arenda Oomen Fotografie
Monique Kromhout (staand) en minister Tamara van Ark (met bril). | Foto: Arenda Oomen Fotografie (Foto: Arenda Oomen Fotografie)

Minister Tamara van Ark op werkbezoek bij bibliotheek

Minister voor Medische Zorg en Sport Tamara van Ark bracht afgelopen dinsdagmiddag een werkbezoek aan Bibliotheek in Katwijk aan de Hoorneslaan. De minister deed mee met een workshop over donorregistratie en ging in gesprek met de cursisten.

Zij doet dit in het kader van de dienstverlening van bibliotheken rondom de nieuwe donorwet. Mensen die vragen hebben over de nieuwe donorwet of het Donorregister kunnen hiervoor sinds dinsdag ook bij bibliotheek Katwijk terecht. Zij krijgen hier meer uitleg over de nieuwe wet of hulp bij het invullen van hun keuze of ze wel of geen donor willen zijn.

Op zaterdagochtend 31 oktober van 10.30 – 12.30 uur organiseert Bibliotheek Katwijk hiertoe een workshop donorregistratie. Bibliotheek Katwijk biedt deze dienst aan vanwege de nieuwe donorwet, die op 1 juli 2020 in werking is getreden.

In Katwijk ontvangt iedere burger die nog geen keuze heeft gemaakt in oktober en november maximaal twee keer een brief, met daarin het verzoek om dit alsnog (digitaal) te doen. Maakt iemand na beide brieven nog steeds geen keuze? Dan wordt hij/zij toegevoegd aan het Donorregister met de vermelding ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ en ontvangt hiervan een brief ter bevestiging. Men kan deze keuze overigens zelf altijd weer wijzigen.

De verwachting is dat een grote groep mensen het lastig vindt de nieuwe wet te begrijpen of moeite heeft om via de computer of een formulier hun keuze in te vullen.

‘De Bibliotheek neemt geen standpunt in over orgaandonatie’, aldus Jan Klerk, directeur Bibliotheek Katwijk. ‘We geven toegang tot laagdrempelige en betrouwbare informatie zodat mensen zelf een weloverwogen keuze kunnen maken of bieden hulp bij het invullen van het keuzeformulier. Dit past bij de onafhankelijke en neutrale informatiefunctie van de Bibliotheek’.

‘Op dit moment heeft de helft van de Nederlanders nog niet aangegeven of zij orgaandonor wil zijn’, aldus Monique Kromhout, docent en specialist laaggeletterdheid en digitale inclusie.

‘De verwachting is dan ook dat veel mensen straks vragen hebben over de nieuwe wet, de brief of het invullen van hun keuze. Dan is het belangrijk dat er een plek is waar men dichtbij huis terecht kan voor extra uitleg of informatie’.