Logo allesoverkatwijk.nl
Foto:

Katwijks Museum en De Burgt duurzamer

Sinds deze zomer zijn het Katwijks Museum en De Burgt in Rijnsburg een stuk duurzamer geworden. Op de daken van deze gemeentelijke gebouwen liggen namelijk zonnepanelen. Deze panelen wekken energie op die weer gebruikt wordt om de gebouwen van stroom te voorzien. Een aanzienlijke besparing in de kosten en natuurlijk veel milieuvriendelijker.

In het Katwijks museum is de verduurzaming nog een stukje verder gegaan. Daar zijn namelijk ook de lampen vervangen door LED-verlichting. De gemeente betaalde deze verlichting, de vrijwilligers van het museum vervingen de lampen. Ook De Burgt in Rijnsburg heeft zonnepanelen op het dak gekregen.

De verduurzaming van deze gebouwen is onderdeel van een plan dat in 2019 is vastgesteld; de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. In dit plan werd € 2,1 miljoen beschikbaar gesteld om het vastgoed van de gemeente duurzamer te maken. De jaarlijkse kosten van deze € 2,1 miljoen, ongeveer € 140.000, worden voor het grootste gedeelte gedekt door de besparing in de energiekosten. En voor de gebouwen die nu verduurzaamd zijn, heeft ook het Rijk, via subsidie, bijgedragen.