Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Coalitie en oppositie botsen over DSV

Algemeen

De coalitie en de oppositie stonden lijnrecht tegenover elkaar in het debat over de financiële situatie bij DSV. Een motie voor een raadsenquête redde het nipt niet (13 voor, 14 tegen), evenmin een motie van wantrouwen.

Een raadsenquête, de lokale variant van een parlementaire enquête, is volgens de oppositie duidelijk om de onderste steen boven te krijgen. Maar, de coalitie verdedigde haar college en stelt dat het onderzoek naar DSV en het handelen van de gemeente al voldoende lessen heeft opgeleverd voor het college. 'Wat wilt u nog meer naar boven halen?' vroeg de coalitie zich af. Nadat de motie voor een enquête werd weggestemd, werd een motie van wantrouwen ingediend - een middel om het gemeentebestuur naar huis te sturen. Die redde het niet. De verschillende oppositiepartijen hekelen dat ze naar eigen zeggen nooit alle informatie hebben gekregen over de garantstelling van DSV.

In 2013 stond Katwijk garant voor 55 miljoen euro voor nieuwbouw. Het ging mis bij de zorgorganisatie en inmiddels heeft de gemeente al ruim 2 miljoen euro aan rente en aflossingen moeten betalen. DSV had geen overzicht in haar eigen financiële situatie en de gemeente heeft niet goed gemonitord. De samenwerking tussen de gemeente en DSV verliep stroef en DSV monitorde zelf ook onvoldoende. In 2013 stonden ambitieuze nieuwbouwplannen op het programma.

Wethouder Adger van Helden stelt dat er inmiddels al voldoende lessen geleerd zijn.

Komende donderdag uitgebreid in De Katwijksche Post.

Uit de krant