Logo allesoverkatwijk.nl
De entree naar het Panbos. Als het in bezit komt van Dunea wordt de entree gratis. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
De entree naar het Panbos. Als het in bezit komt van Dunea wordt de entree gratis. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde (Foto: Adrie van Duijvenvoorde)

Dunea wil Panbos overnemen van gemeente

Waterbedrijf Dunea is van plan om het Panbos, de Pan van Persijn, over te nemen van de gemeente Katwijk. Het Panbos is eigendom van de gemeente en ligt in het waterwingebied van Dunea. Dunea is bezig met het plan voor een nieuw landschapspark van zo’n 50 hectare aan de westkant van de Wassenaarseweg, tussen de Cantineweg en het parkeerterrein van het Panbos.

Het waterbedrijf wil met de overname het nieuwe park en Panbos (43 ha) samenvoegen tot één groot nieuw landschapspark en is daarvoor bereid het eigendom en beheer van de gemeente over te nemen. Voordeel voor bezoekers, waaronder veel Katwijkers, is dat de entree dan gratis wordt, net al in de meeste gebieden van Dunea, laat een woordvoerder van het waterbedrijf weten.

De mogelijke overname van het Panbos maakt deel uit van de eerder afgesloten samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en het waterbedrijf. Die overeenkomst gaat ook over de nieuwe inrichting van het gebied ten westen van de Wassenaarseweg, waar nu nog 18 voormalige marinebarakken staan. Daarvan wil Dunea er 14 slopen, zodat er ruimte ontstaat voor een nieuwe waterwinning. Tegen die sloop is weerstand van vooral erfgoedverenigingen, die zich sterk maken voor behoud. Het waterbedrijf gaat het Panbos overigens niet eerder aankopen dan dat de sloop van de barakken definitief is. Of dan misschien helemaal niet.

Lees meer in De Katwijksche Post van gisteren.