Afbeelding

Burgemeester Visser over toegenomen besmettingen: ‘Heel droevig en heel vervelend’

Algemeen

Elke twee weken spreken we met burgemeester Cornelis Visser over de actuele ontwikkelingen rondom de coronacrisis in Katwijk. Deze week gaat het onder andere over de toegenomen besmettingen in Katwijk en de zomer.


Wat is de stand van zaken op dit moment?
We zijn op de goede weg. We hebben minder coronabesmettingen in Nederland. Op dit moment draaien scholen en kerken weer. Dat zijn allemaal momenten geweest die wel spannend waren, maar het lijkt erop dat het goed gaat. Wat dat betreft zijn we zeker op de goede weg. Van de week was het besluit dat het gezamenlijk sanitair weer open mag. Dat is voor vakantiegangers goed nieuws.

De parkeerterreinen zijn voor de helft afgesloten, maar voor de rest lijkt het een normale zomer te gaan worden.
Met de parkeerterreinen proberen we te doseren. Het blijft zaak om de 1,5 meter te waarborgen, dat is cruciaal in het beleid.

En dat gaat lukken?
Daar gaan we tot nu toe vanuit, dat houden we in de gaten. Mocht het nodig zijn om extra maatregelen te nemen, doen we dat. Maar met het doseren van de auto’s, het verdelen van de fietsers over de verschillende strandopgangen denken we dat we het onder controle houden.

Het wordt een bijzondere zomer.
Het wordt kaal, heel kaal. Ik hoor ook evenementenorganisatoren die vragen of dat er toch niet iets mogelijk is. Maar helaas, tot 1 september geven we geen vergunningen voor evenementen af.

Dan over de besmettingen, dat loopt op in Katwijk. Meer dan dertig in de afgelopen twee weken.
Dat gaat om één familie, daar is helaas toch sprake geweest van een besmet persoon die de rest van de familie heeft aangestoken, dat is heel snel gegaan. Door de GGD is daar snel op geacteerd en diegene heeft quarantainemaatregelen opgelegd gekregen. In principe is die groep in beeld, maar het is natuurlijk heel droevig en heel vervelend ook voor die familie.

Ik ga er vanuit dat het virus ook buiten de familie is verspreid?
Nou, voor zover ik weet niet. Het is gewoon een grote familie.

Er zijn geruchten dat een groot feest is geweest en dat daar de besmettingen vandaan komen.
Dat zegt mij niets, ik heb die geruchten niet gehoord. Als daar meer informatie over is, hoor ik dat graag.

Die mensen zitten in quarantaine.
Die mensen hebben inderdaad alle maatregelen van de GGD opgelegd gekregen.

Dan de brandweer van Valkenburg. De post is buitendienst. Heeft u contact met ze?
Ze zijn niet doodziek, ze zijn besmet. Dat wordt goed bijgehouden. Ook daar heeft de GGD het goed in beeld en worden iedereen die in contact is geweest getest. Daardoor is een goed beeld ontstaan van die besmetting. Beleid is nu, als er iemand is besmet wordt de hele omgeving getest. Mensen mogen zelfs niet werken, zitten in quarantaine. Dat is goed, maar daardoor kan het ook plots heel hoog zijn.

1 juli komen nieuwe versoepelingen. Zijn er bijzonderheden in Katwijk?
We volgen het landelijk beleid, de grens gaat omhoog van 30 naar 100 personen. Ook dat is een spannend moment. Maar, zolang we voldoende testcapaciteit hebben hoeft dat ook niet zo erg te zijn.

Uit de krant