Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pr

Wethouder Jacco Knape over gesloten scholen: ‘We kijken naar opvang van kwetsbare kinderen’

Naast de wekelijkse update met de burgemeester, spreekt RTV Katwijk ook elke week met één van de wethouders over hun portefeuille. Deze week Jacco Knape.


U bent wethouder voor onder andere ondernemers en onderwijs. Hoe gaat het met ondernemers in Katwijk?
Zoals u waarschijnlijk wel weet zijn er heel veel ondernemers in Katwjik – midden- en kleinbedrijf, detailhandel, sierteelt, visserij, toerisme. Die worden echt heel hard getroffen op dit moment. Zelf spreek ik veel ondernemers op dit moment en ik hoor hele schrijnende verhalen van mensen die al diep in de schulden zitten en het eigenlijk niet meer zien zitten. Dus dat is best heftig.

Jullie kunnen als gemeente ook maar beperkt hulp bieden?
We zijn natuurlijk heel blij en dat horen we ook van de ondernemers terug dat er een groot noodpakket is vanuit het rijk en ook in de regio hebben we met elkaar besloten om ieder geval de belastingaanslagen zoals toeristenbelasting uit te stellen tot eind augustus. Daarnaast proberen we er te zijn voor al onze ondernemers. Dat doen wij middels een digitaal loket in onze gemeente. Daar kunnen ondernemers met alle vragen terecht.

Is het daar druk?
Daar is het heel druk ja. We krijgen heel veel verschillende vragen en wat ook mooi is om te zien is dat ondernemers ons op allerlei manieren ook buiten het loket om weet te vinden.

Alles op de Boulevard en op het strand is bijna dicht.
Dat kunnen we wel stellen. Er is geen toerisme. Daar zijn ze van afhankelijk. De situatie is daar heel erg heftig. Wat je merkt is dat de horeca natuurlijk al een hele tijd dicht is, dus die hebben al geen klanten meer. We zien daar binnenkort nog geen veranderen in. En nu komt daar nog de verslechting bij dat ook de strandhuisjes en de toeristische verhuur – wat we in ons dorp natuurlijk ook heel veel hebben – niet meer mag doorgaan. Dat is natuurlijk wel een extra slag.

Onze premier heeft opgeroepen aan de Duitsers en Belgen blijft vooral thuis, kom niet naar ons toe. Merkt u dat al?
We hebben in Katwijk veel buitenlandse toeristen, sowieso zeker in deze tijd had de Keukenhof open geweest. En in onze regio profiteren wij altijd van het strandbezoek, het centrumbezoek. Het is heftig dat dat nu allemaal weg valt. Daarom zijn we ook met hen in gesprek om te kijken waar wij ons steentje ook bij kunnen dragen. Zo hebben we voorbeeld in het centrum van Katwijk aan Zee in overleg met de winkeliers besloten om de poller die normaal in de middag omhoog staat, naar beneden te doen zodat de snelle boodschap door iedereen toch gedaan kan worden. Dat zijn van die kleine dingen die je als gemeente kunt doen.

Hoe is het nu geregeld op de markt?
Wij zien dat de markt eigenlijk meteen maatregelen genomen hebben. Vorige week heb ik samen met onze burgemeester de markt bezocht. Daar zagen we dat de kramen op goede afstand van elkaar stonden, dat er wachtplekken gecreëerd zijn met anderhalve meter ruimte ertussen en we dat de marktlieden het echt heel goed geregeld hebben met afstand houden. Ik heb er alle vertrouwen in dat het allemaal op de goede manier gaat.

U bent ook wethouder onderwijs. Dat krijgt ook een flinke klap. De scholen zijn dicht.
We zien wel dat ze heel snel geschakeld hebben om thuisonderwijs op een digitale manier mogelijk te maken. Er wordt ook voor opvang gezorgd voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken. Dat doen de scholen goed samen. Samen met mijn collega Corien van Starkenburg hebben we elke week overleg met de schoolbesturen en de kinderopvangorganisaties. Dan horen we de laatste stand van zaken. Het gaat tot nu toe heel goed, maar er komt ook een meivakantie aan. Er zijn ook kinderen die leven in kwetsbare omstandigheden, die niet zo’n veilige thuissituatie hebben. We zijn aan het kijken wat we kunnen doen voor opvang. Want we willen niet dat kinderen onveilig zijn, en dat ze op achterstand komen qua leren. Daar nemen we ook maatregelen voor.

Hoeveel kinderen worden nu opgevangen in Katwijk?
Dat is per school heel erg verschillend, meestal praat je over zo’n 10 tot 15 kinderen, Er mogen natuurlijk steeds maar een paar kinderen bij elkaar, dus dan worden verschillende leerkrachten ingezet. Het is allemaal nog beheersbaar.

Wat vindt u?

Mondkapjes moeten worden verplichtReageren!