Afbeelding
Foto: pr

'Zorg beter en veiliger bij sluiting huisartsenposten'

Algemeen

De huisartsenzorg wordt beter en veiliger als de huisartsenzorg 's nachts op één plek in de regio wordt georganiseerd. Dat zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), zo schrijft zorgminister Bruno Bruins aan de Tweede Kamer.

In de regio ontstond veel onrust toen bleek dat de huisartsenposten in Voorhout en Alphen aan den Rijn waarschijnlijk 's nachts dicht gaan. De huisartsenpost in het LUMC Leiden gaat waarschijnlijk helemaal dicht. De huisartsenpost (HAP) Leiderdorp krijgt een regiofunctie. Met die maatregelen willen de huisartsenposten de nachtzorg beter organiseren.

De minister beaamt dat er uitdagingen zijn in zorgland. 'Zoals u weet is het zorglandschap in beweging als gevolg van allerlei ontwikkelingen, zoals demografische en maatschappelijke ontwikkelingen en uitdagingen op de arbeidsmarkt. Deze ontwikkelingen kunnen tot gevolg hebben dat zorg anders georganiseerd wordt. Daarbij vind ik het belangrijk dat de continuïteit en kwaliteit van zorg geborgd wordt.'

De kwaliteit zou geborgd zijn als vanuit één locatie - Leiderdorp - gewerkt gaat worden. 'Door [...] met meerdere artsen en triagisten tegelijk te werken is meer afstemming mogelijk waardoor de zorg beter en veiliger wordt. Ook wordt het zo mogelijk om beter op zorgvragen in de nacht te anticiperen.' schrijft de minister.

Tot slot laat de minister weten, mocht hij al willen ingrijpen, dat niet te doen. 'Het besluit om de huisartsenposten in Alphen aan den Rijn en Voorhout in de nacht te sluiten en de verplaatsing van de huisartsenpost van Leiden naar Leiderdorp is niet aan mij, maar aan de huisartsen en zorgverzekeraars in de betreffende regio’s.'

Uit de krant