Logo allesoverkatwijk.nl

Open Monumentendag Katwijk in beeld

Katwijk eert haar geschiedenis. En dat komt goed tot uiting tijdens de Open Monumentendat zaterdag. Zo'n 25 monumenten in de gemeente opende de deuren voor bezoekers. Met prachtig weer hebben duizenden bezoekers zich vergaapt aan pracht en praal uit het verleden. Velen gingen goed voorbereid met informatie uit het Open Monumentenboekje op de fiets op pad.

Een van de imposante monumenten is het Koning Willem-Alexander gemaal. Piet Kuijt vertelt vol passie over het pand uit 1954. Het verzorgingsgebied van het Hoogheemraadschap van Rijnland is in feite één grote afgesloten bak. Overtollig water moet er dan toch uit.

Niet alleen gebouwen doen mee aan de Open Monumentendag, ook rijdend erfgoed is te zien. Aan de Schoolstraat, in de oude brandweerkazerne, staat oud brandweermaterieel. Diverse oud-brandweermensen vertellen de bezoekers over de historie van de brandweer in Katwijk. De kinderen kunnen met een echte brandweerhelm op op de foto.

Wie denkt dat Open Monumentendag elk jaar hetzelfde is, heeft het mis. De bewoners van de E.A. Borgerstraat nummer 1 opende dit jaar voor het eerst de deuren. Het gebouw, ontworpen door architect Hendrik Jesse, is van binnen te bekijken. De bewoners hebben na jaren de deuren geopend. Jesse heeft onder meer de Nieuwe Kerk, het Katwijks Museum en de Vredeskerk ontworpen.

Een van de oudste panden in Katwijk is de Vuurbaak. Een keer per jaar gratis te bezoeken. En dat zorgt voor de drukste dag van het jaar, vanaf het dak is een goed overzicht te zien van Katwijk aan Zee.