Logo allesoverkatwijk.nl
De kunstschilder aan het werk. | Foto: Carin van der Spijk-Kralt
De kunstschilder aan het werk. | Foto: Carin van der Spijk-Kralt (Foto: Carin van der Spijk-Kralt)

Eerste indoor Flower Parade in beeld

Toen weerman Piet Paulusma begin dit jaar door de organisatie van de Flower Parade gevraagd werd om de 74ste editie te openen, vroeg hij hen 'Weten jullie wel waar je aan begint?' Er was storm op komst en dat zou het weerbeeld van zaterdag 10 augustus bepalen.

Door Carin van der Spijk-Kralt

De voorspellingen kwamen uit en daardoor gaat de 74ste editie van de Flower Parade, met als thema 'Beroepen', de boeken in als het eerste indoor bloemencorso van de wereld.

Namens het bestuur van de Flower Parade liet voorzitter Dirk Hogervorst tijdens de officiële opening vrijdagmiddag weten dat het weer de organisatie erg heeft bezig gehouden. 'Vanwege de aangekondigde zomerstorm, met windkracht 8 of 9, hebben wij een aantal scenario's uitgewerkt. Een daarvan is om de route gewoon te rijden, maar de Boulevard in Katwijk te mijden vanwege de rukwinden. Ook is de kans zeker aanwezig dat de bloemenstoet niet naar buiten gaat en dat we het feest binnen in de veiling voortzetten. Natuurlijk hopen we dat we gewoon de routes kunnen rijden. Maar veiligheid gaat boven alles', aldus Hogervorst die namens de organisatie liet weten dat zaterdagochtend om 8.00 uur het definitieve besluit wordt genomen.

Trots
Namens de gemeente sprak loco burgemeester Gerard Mostert zijn trots uit over dit evenement: 'Het is een landelijke visitekaartje voor de gemeente, maar ook een Rijnsburgse traditie', aldus Mostert die als kind al betrokken was bij het bloemencorso. 'Als kleine jongen zetten wij al de stoelen buiten in de Witte de Withstraat in Rijnsburg om de versierde auto's en praalwagens te bekijken. Ook als muzikant van de Flora Band ben ik deelnemer van de Flower Parade. Het is een feest voor ons allemaal. Rijnsburg blijft ook op deze manier de wereld in bloei zetten'.

Elfstedentocht
In z'n camping outfit, spijkerbroek en T-shirt, sprak weerman Piet Paulusma op zijn eigen wijze. 'We weten dat het extreme weer doorgaat. Maar wat we nog niet zeker weten is waardoor dit komt. Men denkt dat CO2 de oorzaak is. Maar of dit zo is, daar zijn de meningen over verdeeld. Wat we wel zeker weten is dat de opwarming van de aarde doorgaat. Maar ook dat er nog wel een keer een Elfstedentocht komt. Wij zijn een land van tradities, zoals deze Flower Parade, en dat is fantastisch'. Tot slot liet Paulusma weten dat het weer tijdens de Flower Parade eigenlijk best wel mooi wordt: zo'n 23 graden en een zonnetje. Alleen de wind zal ons waarschijnlijk parten gaan spelen.'

Prijzen
Vervolgens maakte Dirk Hogervorst de verschillende prijzen bekend. De vakjury kende de mooiste personenauto toe aan Rotoflowers, door arrangeur Ger van Dijk die ook de Bindersprijs ontving. De vakjury kende de mooiste praalwagen BABS toe aan de gemeente Katwijk, van arrangeur Ernst van Woerkom. De publieksjury vond de mooiste auto van aangeboden door Louwman Noordwijk, van arrangeur Judith de Frankrijker. Praalwagen 'Veredelaar', van Van Egmond Lisianthus met als arrangeur Astrid van der Berg, werd als mooiste beloond. De mooiste muziekwagen was de Bietskar gearrangeerd door Christa Snoek.

We blijven binnen
Waar de organisatie van de Flower Parade bang voor was, kwam uit. Zaterdag morgen werd bekend gemaakt dat de Flower Parade niet de straat op gaat. De organisatie en gemeenten vinden het niet verantwoordelijk om te gaan rijden. Het is voor de eerste keer dat het feest niet doorgaat. 'Heel erg jammer, maar het moet wel veilig kunnen. De decoraties moeten windkracht 6 kunnen weerstaan, maar het lijkt erop dat er meer wind komt te staan. De mensen moeten dus naar ons toe komen, in plaats van dat wij naar de mensen', aldus voorzitter Dirk Hogervorst.

Het corsofeest werd daarom in de veiling voortgezet. Tussen 13.00 en 19.00 uur kon men alle wagens binnen bekijken. En dat heeft men gedaan. Velen wisten de veilinghal te vinden. 'Natuurlijk is het mooi om de stoet rijdend te bekijken. Maar dit heeft ook wel wat. Je hebt nu alle tijd om leuke foto's te maken', aldus een van de bezoekers. Een andere fan van het bloemencorso: 'Ik vind het een moedig en dapper besluit van de organisatie. De enige juiste beslissing. En zeg nu zelf, het is toch super gezellig hier in de veilinghal.'

Zondagmorgen verliet de bloemenstoet alsnog de veiling richting Noordwijk. Op de Boulevard trok de Flower Parade weer veel bekijks.