Roy van Leeuwen scoort de 1-0 . Doelman van Tienen is kansloos. | Foto: PR

Rijnvogels vliegen beter dan Zwaluwen

Algemeen

'We hebben een gecontroleerde zege geboekt', was de eerste reactie van de winnende trainer Jimmy Simons. Hiermee bedoelde hij te zeggen dat na de 1-0 voorsprong op driekwart wedstrijd dit keer niet in de slotfase uit handen werd gegeven maar op de valreep zelfs met een tweede treffer veilig werd gesteld. 'De verdediging stond goed tegen deze slimme ploeg zowel in de eerste als in de tweede helft'. Over de eerste helft had Simons een terechte opmerking. 'Er werden op belangrijke momenten verkeerde keuzes gemaakt en dat was in de tweede helft een stuk beter'.

De analyse van Simons hield gelijke tred met het weer in de eerste helft. Bij vlagen zeer slecht en zelfs even gestaakt vanwege een onweersslag boven de Kooltuin. Twee aan elkaar gewaagde ploegen die er niet in slaagden om een vermakelijk schouwspel op te voeren. Wat wel een lichtpunt was dat Kevin Wijmer al snel zijn rentree maakte na een zware blessure in de- uitgerekend- uitwedstrijd tegen Zwaluwen. Hij verving de alweer gekwetste Ricardo de Vlugt. Wijmer stond er alsof hij nooit is weggeweest. Simons dus vol lof over zijn defensie waarin ook Niek Ossevoort weer terug was, Reno van Heinigen solide speelde en Dirk Jan van den Oever tot man de wedstrijd werd gekozen. Over de eerste helft dus gauw uitgepraat.

De lucht klaarde op en ook de vogels leken het licht te hebben gezien en derhalve werd het tweede bedrijf vele malen aantrekkelijker dan het eerste. De gastheren zochten vaker de aanval en dit resulteerde in een eerste mogelijkheid voor Roy van Leeuwen die na een dieptepass doelman Marvin van Tienen half omspeelde maar de bal voor de achterlijn niet meer te grazen kreeg.

De opleving was daar. Er ontspon zich in ieder geval een aantrekkelijker schouwspel dan in de grauwe, vlakke eerste helft. Met een dreigender thuisclub en strijdend om de grip op het middenveld. De beloning volgde in de 68e minuut. Dirk Jan van den Oever kopte bal na een corner van Jaap van Duijn het leer voor de voeten van Roy van Leeuwen waarna de kleine spits Van Tienen beheerst van dichtbij beheerst tot Vlaardingse visser promoveerde. Conform het spelbeeld niets op aan te merken want de ditmaal geheel blauwe Zwaluwen wisten tot op dat moment nog geen deuk in het Katwijkse pakje boter te schieten hetgeen in het verdere verloop van het duel ook niet meer zou gebeuren. Op één moment na, toen Dirk Jan van den Oever een kordate ingreep deed om de gelijkmaker te voorkomen. Ook Kevin Wijmer had deze in huis maar dat was op het moment dat Jaap van Duijn in the dying seconds de 2-0 van dichtbij in alle rust langs Van Tienen had geschoven. Met dank aan invaller Joey Lauhouh die, koud in het veld, Van Duijn panklaar bediende en hiermee de verdiende zege definitief veilig stelde.

Door de overwinning snijdt het mes aan twee kanten: een goede start in de derde periode en weer een veilige plek in de middenmoot.