| Foto: PR
| Foto: PR Foto: PR

Hoe HartVeilig is Katwijk?

Algemeen

De gemeente Katwijk is al ruim een jaar bezig om de omgeving 'Hartveilig' te maken. Vorig jaar is gestart met het project HartveiligWonen. Dit bestaat uit een reanimatienetwerk van vrijwilligers en Automatische Externe Defibrillators (AED's). Dit netwerk biedt acute hulp in geval van een hartstilstand. De gemeente is in 2018 gestart met het opbouwen van een belangrijk netwerk en in de vorm van vrijwilligers en AED's.

Dat dit nodig is blijkt uit cijfers. Jaarlijks worden er 15.000 mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand. Acute hulpverlening in de eerste 6 minuten is van cruciaal belang om de kans op overleven te vergroten. Het lukt een ambulance niet altijd om binnen dit aantal minuten bij een slachtoffer te zijn. Door mensen in de omgeving van het slachtoffer in te zetten voor de eerste acute hulpverlening, wordt de kans om een hartstilstand te overleven vergroot.

Rijnsburger Piet Heemskerk, woonachtig in de Waterkers, zet zich in om AED's in woonwijken te realiseren. In november jl. liet hij middels een interview in deze krant weten dat er bij hem in de buurt geen AED is. 'Er wonen hier veel senioren en gezinnen. Het is noodzakelijk dat er een komt'. Het toeval wilde dat het Wellantcollege bezig was met de aanschaf van een buitenkast voor de AED op deze school. Vanaf het nieuwe kalender jaar is deze AED functioneel. Maar Heemskerk wil meer. Inmiddels is hij met een groep mensen bezig om een en ander te inventariseren. Graag had hij gezien dat de knowhow van deze werkgroep door de gemeente wordt meegenomen. Zo zijn er onlangs in de wijk Rijnsoever, middels een burgerinitiatief, een aantal AED's geplaatst. Wethouder Corien van Starkenburg mocht een AED plaatsen. Zij liet weten dat de gemeente 'geïnspireerd is geraakt en wil dit jaar een aantal AED's bij de gemeentelijke gebouwen ter beschikking stellen, zodat deze ten alle tijden te gebruiken zijn. Met elkaar kunnen we van de gemeente één grote 6-minutenzone maken.'

De heer Heemskerk vraagt zich namens de werkgroep af waarom er niemand van hen was uitgenodigd bij deze ingebruikname. 'Als werkgroep hebben wij dit als teleurstellend ervaren', laat hij weten. Volgens hem hoeft het allemaal niet zo lang te duren: 'Gemeente doe iets met de informatie van de werkgroep. Presenteer de werkgroep zodat zij ook andere burgers kunnen adviseren. Met elkaar is er maar een doel: de gemeente Katwijk HartVeilig maken.'

Reactie gemeente

Dat is ook wat de gemeente wil, laat een woordvoerster weten. 'We zijn bezig met het inventariseren van binnen AED's die naar buiten kunnen, om zo één grote 6-minutenzone te realiseren. We willen dit goed doen en daarbij gebruik maken van de kennis van de werkgroep'. Particulieren initiatieven kunnen altijd worden aangemeld bij de gemeente.

Uit de krant