Judoles op de Christelijke Opleidingsschool | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
De Christelijke Opleidingsschool biedt als eerste in Katwijk judoles. aan. | Foto: Piet van Kampen
De Christelijke Opleidingsschool biedt als eerste in Katwijk judoles. aan. | Foto: Piet van Kampen (Foto: )

Judoles op de Christelijke Opleidingsschool

Geen gymnastiekles maar Judo. Een variant die zeer bevorderlijk is voor de ontwikkeling van lichaam en geest. Plezier, zelfvertrouwen en respect. Het staat op de achterzijde van de judopakken die de leerlingen van de groepen 4 t/m 7 dragen tijdens de lessen van Yos Lotens van judoschool.nl. Zij dragen het enthousiast en het plezier straalt er vanaf.

Door Piet van Kampen

Landelijk worden er steeds meer judolessen op de basisscholen gegeven. Bij de COS haakte men hierop in.

Vakleerkracht gymnastiek Ria van der Gugten coördineert de lessen. 'Elke groep krijgt vier keer een les en de bedoeling is dat zij zelfvertrouwen krijgen, er plezier in hebben en vooral respect voor elkaar tonen' licht zij toe.

Respect voor elkaar is dikwijls ver te zoeken en er wordt vaak gepest op scholen, op straat en bij sportclubs. Dat heeft een behoorlijke impact op kinderen. Daarom is het zo belangrijk dat zij zich hiertegen kunnen wapenen door zelfvertrouwen te kweken.

Tijdens de judolessen is het alleen maar enthousiasme wat de klok slaat. Leraar Yos Lotens motiveert de kinderen tot in de vezels. Dat de leerlingen er plezier in hebben straalt er vanaf in de gymzaal.

Patty uit groep 4: 'Ik vind het best wel spannend'. Of klasgenootje Marijn later verder wil gaan in de judosport is voor hem nog een open vraag. 'Als het mag van mijn moeder. Het is best wel leuk en daarom ben ik later ook niet bang' is zijn eerste reactie. Floor daarentegen heeft een andere mening. 'Eigenlijk vind ik gewone gymlessen wel leuker', biecht hij eerlijk op. Maar dat staat haaks op de mening van Aaron die judolessen juist veel leuker vindt. Na afloop van de serie lessen ontvangen alle leerlingen een diploma. Wellicht een goede stimulans voor later.

Gemeente

De kosten voor de lessen komen nu nog op rekening van de school. Ria van der Gugten: 'In Noordwijk is het inmiddels voor alle basisscholen ingevoerd en zit het in het pakket. De gemeente subsidieert dit en ik hoop dat ze dit van gemeentewege ook in Katwijk gaan doen. Het is zo belangrijk voor de vorming van de kinderen'.

De Christelijke Opleidingsschool heeft in ieder geval het voortouw genomen. Goed voorbeeld doet meestal goed volgen.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>