Weer een AED buiten geïnstalleerd | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Aan de buitengevel van het Kwadrant is nu ook een AED te vinden. | Foto: Piet van Kampen
Aan de buitengevel van het Kwadrant is nu ook een AED te vinden. | Foto: Piet van Kampen (Foto: )

Weer een AED buiten geïnstalleerd

Vorige week maandag werd de AED (Automatic Electric Defribilator) die binnen in het complex 't Kwadrant hing aan de buitengevel geplaatst. Beveiligingsbedrijf Huschka financierde het apparaat en verzorgde de bevestiging. Hierdoor wordt ook de zes-minutenzone in de directe omgeving van het gebouw gerealiseerd.

Door Piet van Kampen

Het belang van een AED dat mensenlevens kan redden is inmiddels genoegzaam bekend. Elke dag krijgen er in Nederland zo'n 35 mensen een hartstilstand. Als deze mensen binnen 6 minuten geholpen worden met behulp van een AED vergroot dit hun levenskansen enorm.

Helaas is in de gemeente Katwijk nog niet overal een AED 24 uur per dag beschikbaar. De wijken Hoornes en Rijnsoever zijn mede dankzij het aan de buitengevel bij 't Kwadrant bevestigde apparaat zijn hierdoor steeds beter 'afgedekt'. Inmiddels hangen er bij de Maranathakerk, de Urban Villa, het Pieter Groen College, de Hockeyclub Catwijck, Space Expo, de Zeester en het Zuiderkruis de AED's aan de buitenkant van de gebouwen.

Bij de Zeester werd dit gerealiseerd door donaties van de BuurtWhatsAppRijnsoever op www.buurtaed.nl en bij het Zuiderkruis maakten buurtbewoners eveneens via donaties op dezelfde website ook een AED in hun woonomgeving mogelijk. Een prachtig voorbeeld van een burgerinitiatief waar de heren Gerwin Ouwehand, René Ouwerkerk en Gertjan van Duyvenbode de kar op een voorbeeldige wijze hebben getrokken.

Ouwehand: 'We wilden verder gaan dan alleen de Buurtwhatsapp en de AED is hier een verlengstuk van. Veiligheid en gezondheid liggen in elkaars verlengde.


Voorbeeld

Wethouder Corien van Starkenburg was bij de officiële ingebruikname van de AED bij 't Kwadrant aanwezig. 'Natuurlijk wil de gemeente ook graag bijdragen aan een hartveiliger Katwijk.en ik ga daar voor zorgen. Wij willen als gemeente jullie goede voorbeeld volgen en hebben de intentie om dit jaar een aantal van onze eigen AED's buiten aan een aantal gemeentelijke gebouwen op te hangen. Zo zijn ze niet alleen beschikbaar tijdens onze openingstijden maar 24 uur per dag, 7 dagen per week' hield zij de aanwezigen voor. Een speciaal dankwoord richtte de wethouder aan de mannen die op eigen initiatief al voor plaatsing hadden gezorgd.

Ouwehand: 'Nu nog een in de omgeving van de Ceres/Mercurius en Rijnsoever-West'.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>