Een groep Katwijkers doet mee aan de 24/7-kerkdiensten tegen uitzetting van het Armeense gezin | Foto: PR
Een groep Katwijkers doet mee aan de 24/7-kerkdiensten tegen uitzetting van het Armeense gezin | Foto: PR

Katwijkers vullen deel 24/7-dienst in asielkerk

Algemeen

Een groep gemeenteleden van de Hervormde PKN gemeente Katwijk vullen regelmatig een kerkdienstblok van twee uur in het rooster van de Bethel-asielkerk in Den Haag. Zij werken mee om de 24/7 kerkdienst in stand te houden, zodat hiermee uitzetting van het Armeens gezin Tamrazyan wordt voorkomen. Dit gezin verblijft nu ruim 12 weken in deze kerk. Er zijn hoopvolle ontwikkelingen die aan deze onmenselijke situatie een einde kunnen maken.

Een groep Katwijkse gemeenteleden had zich donderdagmorgen 24 januari om 05.00 uur op het marktplein te Katwijk verzameld om samen naar Den Haag te gaan voor de dienst van 06.00 tot 08.00 uur. Het kerkbezoek uit Katwijk is een initiatief van Pia van Beelen en Atie en Arend Kuijt. Ferdinand en Janny van den Bosch sloten zich hierbij later aan. De brede bewogenheid voor het gezin ontstond na het onrechtvaardige besluit van de Raad van State en de werkwijze van de IND. Dit was de reden om binnen de Katwijkse Hervormde PKN kerk, predikanten, kerkenraden en gemeenteleden bewust te maken van de situatie van het gezin Tamrazyan.

Kerkdienst

In de Bethelkerk wordt de brandende 24/7-kaars overhandigd aan de Katwijkse predikant dr. Ferdinand van den Bosch. De kerkdienst wordt voortgezet met het zingen van enkele liederen begeleid door pianiste Janny van den Bosch. Voorganger Van den Bosch leidt de dienst die bestaat uit samenzang, gebed, bijbellezen, stille momenten, uitspreken van een mediatief Woord en gedachten. Daarna volgt een interactief gesprek met de kerkgangers. Psalm 3 en 33 staan centraal en geven een indrukwekkend vergelijk met de situatie in deze tijd, die haast onmogelijk lijkt, maar waarin ook voor de huidige situatie een schild en vertrouwen worden geboden. Om 08.00 uur wordt de dienst weer door een andere predikant overgenomen. Voor sommige Katwijkse deelnemers is het de eerste keer dat ze deze dienst meemaken. Zij ervaren het als rust en worden er sterk mee geconfronteerd dat zij in vrijheid naar huis kunnen. Dat maakt diepe indruk. Helaas geldt dat niet voor het gezin Tamrazyan. Zij hopen en verwachten dat er voor hen ook een moment aanbreekt dat ze als vrije mensen naar buiten mogen.

De situatie

Zeker nu er een politieke meerderheid is gekomen tot versoepeling van het Kinderpardon. Voor het gezin Tamrazyan liggen er al twee gerechtelijke uitspraken die positief zijn. Het IND ging hiervoor in hoger beroep. Aan het tot stand komen van beide uitspraken heeft het gezin aan alle voorwaarden, zoals die door de IND (Immigratie en Naturalisatiedienst Dienst) zijn gesteld, volledig meegewerkt. Dat is ook de reden waarom dat 9 jaar duurde. Beide positieve uitspraken hebben echter niet geleid tot een permanent verblijf in Nederland.

Het IND heeft gemeend deze uitspraken naast zich neer te moeten leggen en heeft de zaak overgedragen aan de Raad van State. Een uitspraak die haaks staat op eerdere uitspraken van de rechtbank. Volgens het oud-Eerste Kamerlid Rein Willems heeft de overheid gefaald en zegt hij dat dit gezin geen recht is gedaan. De onveilige situatie voor het gezin Tamrazyan zoals die nu voor hen in Armenië is, geeft de kerk het legale recht om zich op de Algemene wet Binnentreden te beroepen bij het houden van hun 24/7-kerkdiensten.

Veel draagvlak

Dat er vanuit de kerken massaal draagvlak is voor de uitvoering van dit recht, blijkt uit het grote aantal predikanten (meer dan 700) uit Nederland en het buitenland die een bijdrage levert aan het kerkasiel. Maar blijkt ook uit de meer dan 10.000 kerkbezoekers. Zij dragen geen gele hesjes, maar zijn er van overtuigd dat dit onrecht moet stoppen. Dat is geen obstructie maar een zuivere wettelijke mogelijkheid om dit gezin te bewaren voor gevaar. Er is hier geen sprake van te kwader trouw verhinderen van een correcte rechtsgang, maar gebruik maken van een wettelijk recht.

Meegaan naar deze dienst? Graag aanmelden via bezoekkerkasiel@gmail.com Dan volgt er informatie over de datum, tijdstip en het vervoer.


Uit de krant